Descoperiri în ceea ce privește osteoartrita. Medicamentul care oprește deteriorarea oaselor

Descoperiri în ceea ce privește osteoartrita. Medicamentul care oprește deteriorarea oaselor

Osteoartroza (sau osteoartrita) erozivă a mâinii este un tip de degenerare inflamatorie frecvent întâlnită, care afectează în special articulațiile degetelor. Afecțiunea duce la deteriorări progresive și la pierderea funcției. Terapiile actuale pot ameliora simptomele, însă nu abordează daunele structurale la nivelul mâinilor afectate și nu fac nimic pentru pierderea osoasă.

Acum, cercetătorii britanici de la spitalul și universitatea din Ghent, împreună cu specialiști de la Centrul VIB-UGent pentru cercetarea inflamației, au descoperit că o terapie cu anticorpi poate fi eficientă împotriva osteoartritei erozive a mâinii, scrie Research Gate.

ADVERTISING

Studiul a arătat că utilizarea medicamentului cu anticorpi monoclonali denosumab duce la remodelarea osoasă și la prevenirea deteriorării articulațiilor erozive, se arată într-un raport publicat de revista Nature Medicine.

Cercetarea de față este prima dovadă că progresia erozivă poate fi oprită în această boală, au notat autorii.

Studiile din ultima vreme au arătat deja că persoanele cu artrită erozivă a mâinilor au și alte probleme. În general, oasele lor sunt mai subțiri și pierd os și cartilaj, pe măsură ce afecțiunea progresează. Asta se întâmplă chiar și în oasele și articulațiile care nu sunt afectate imediat de osteoartrită.

ADVERTISING

Practic, osteoartrita erozivă a mâinii este o afecțiune osoasă „sistemică”, mai mult decât o boală „locală”, notează oamenii de știință.

„Realizând că avem de-a face cu o boală sistemică, asta ne-a determinat să ne gândim că am putea avea nevoie de un tratament care să fie, de asemenea, sistemic.

Anticorpul denosumab este deja utilizat pentru a trata osteoporoza și pierderea osoasă asociată cu cancerul. În plus, s-a demonstrat că denosumab a redus progresia erozivă în artrita reumatoidă, prototipul artritei inflamatorii, ceea ce îl face un candidat excelent și împotriva osteoartritei erozive a mâinilor”, a declarat primul autor al studiului, prof. Ruth Wittoek, de la Universitatea Ghent.

ADVERTISING

Iar studiul derulat pe parcursul a 48 de săptămâni, în care subiecților li s-a administrat injectabil medicamentul, la fiecare trei luni, a arătat că oamenii de știință nu s-au înșelat.

După această perioadă de tratament, persoanele care au primit anticorpul au prezentat o remodelare osoasă clară și mai puține eroziuni articulare noi, comparativ cu grupul placebo. În plus, tratamentul cu anticorpi nu a avut efecte adverse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇