Microbiomul intestinal, în strânsă legătură cu sănătatea oaselor - studiu

Microbiomul intestinal, în strânsă legătură cu sănătatea oaselor - studiu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De microbiomul intestinal depinde sănătatea întregului organism. Dacă studiile l-au legat, printre altele, de apariția Alzheimerului, un studiu recent a arătat că și sănătatea oaselor este în strânsă legătură cu acesta.

Noile cercetări indică faptul că o relativă abundență a anumitor microbi intestinali poate fi legată de sănătatea scheletului, relevă cercetarea unei echipe de la Instiutul Harvard. Dacă descoperirile sunt confirmate, cercetătorii ar putea viza microbiomul intestinal pentru a influența sănătatea scheletului.

ADVERTISING

Întrucât există o lipsă de studii la scară largă, la om, privind microbiomul intestinal și sănătatea scheletului, cercetătorii de la Hebrew SeniorLife și Institutul Marcus pentru cercetarea îmbătrânirii al Universității Harvard au efectuat o analiză observațională pentru a determina dacă s-ar putea găsi un factor potențial modificabil care să contribuie la sănătatea scheletului.

Una dintre concluziile studiului a fost că bacteriile Akkermansia, asociate cu obezitatea, și bacteria Clostridiales DTU089 sugerau o stare proastă de sănătate a oaselor în cazul adulților în vârstă, scrie Medical News Today.

ADVERTISING

Cea de-a doua bacterie a fost descrisă ca fiind mai abundentă la persoanele cu activitate fizică mai redusă și cu un aport mai mic de proteine și ar putea fi semnificativă deoarece studiile anterioare au constatat că aportul de proteine și activitatea fizică au o legătură certă cu sănătatea scheletului.

Potrivit autorului studiului, dr. Douglas P. Kiel, cercetător principal la Institutul Marcus, există posibilitatea ca anumiți microbi să influențeze modul în care osul își schimbă dimensiunea odată cu îmbătrânirea.

ADVERTISING

Cu ajutorul unor studii suplimentare cercetătorii speră să obțină informații cu privire la asocierile dintre anumite specii bacteriene din intestin și integritatea scheletului.

De exemplu, spune dr. Kiel, unele bacterii pot duce la niveluri scăzute de inflamație, cu efecte directe asupra sănătății oaselor.

Dacă sunt confirmate de cercetări suplimentare, descoperirile publicate în revista Frontiers in Endocrinology ar putea oferi posibilitatea modificării microbiomul intestinal, pentru a obține o mai bună sănătate osoasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇