Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată

Legătura dintre autism și microbiomul intestinal, mai clară ca niciodată

Legătura dintre autism și microbiomul intestinal pare mai clară ca niciodată, spun autorii unui studiu de anvergură, 43 de oameni de știință.

Aceștia au descoperit cea mai puternică legătură de până acum între microbii intestinali, imunitatea gazdei, expresia genetică în sistemul nervos și modelele alimentare, iar rezultatele studiului lor au fost publicate deja într-o lucrare citată de revista Nature Neuroscience.

Noua analiză nu confirmă cauzele care stau la baza autismului și nici nu identifică subtipuri specifice, așa cum au încercat alte cercetări, ci mai degrabă dezvăluie un profil intestinal mai generalizat, care pare să fie consecvent în rândul celor cu tulburare de spectru autist (TSA), scrie ScienceAlert.

ADVERTISING

Concret, ei au elaborat mai multe seturi de date ce privesc autismul și microbiomul, la care se adaugă alte seturi de date privind modelele alimentare, metabolismul, profilurile celulelor imunitare și profilurile de expresie genetică ale creierului uman.

Dacă descoperirile lor vor fi confirmate în cadrul unor cercetări ulterioare, aceste modele ar putea fi folosite într-o zi pentru a diagnostica autismul și pentru a sonda potențiale tratamente.

„Putem aplica această abordare în multe alte domenii, de la depresie la Parkinson și cancer, unde credem că microbiomul joacă un rol, dar unde încă nu știm exact care este acest rol”, a declarat microbiologul Rob Knight de la Universitatea California San Diego.

ADVERTISING

Studiile au arătat deja că persoanele cu autism sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația, diareea, balonarea și vărsăturile.

Mai mult, în ultimii ani, cercetătorii au început să găsească legături între componența microbilor din intestine și tulburările de neurodezvoltare, precum TSA.

Însă unii experți susțin că nu bacteriile intestinale sunt cele care declanșează neapărat autism; ar putea fi vorba despre faptul că unii copii cu autism sunt mai predispuși să își restrângă dieta din cauza unor preferințe clare, ceea ce, la rândul său, influențează tipurile de bacterii care persistă în tractul digestiv.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇