Caii şi poneii de la Grădina Zoologică din Braşov vor fi folosiţi pentru hipoterapia persoanelor cu autism, în baza unui parteneriat pe care municipalitatea, în subordinea căreia se află Zoo, l-a încheiat cu Asociaţia „Copii de Cristal”, a informat Primăria Braşov.
„Având în vedere că, în luna iulie, vom aduce prima zebră de la Grădina Zoologică din Zagreb şi trebuia să eliberăm ţarcul în care sunt, acum, caii, am încercat să găsim o soluţie cât mai bună pentru utilizarea acestora.
În urma recomandării domnului primar, am avut o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei „Copii de Cristal”, care ne-au spus că aceşti cai pot fi folosiţi pentru terapia persoanelor cu autism.
Consider că este cea mai bună variantă, în felul acesta avem siguranţa că aceşti cai au ajuns pe mâini bune şi că sunt de folos unor persoane care au mare nevoie de ei", a declarat viceprimarul braşovean Laszlo Barabas.
Hipoterapia, benefică pentru persoanele cu autism
Reprezentanta organizaţiei nonguvernamentale, Gabriela Plopeanu, a precizat că propunerea venită din partea Grădinii Zoologice şi a Primăriei, de a prelua în custodie 2 cai şi 4 ponei, plus un pui de o săptămână, este foarte binevenită pentru beneficiarii asociaţiei.
"Beneficiarii care frecventează Asociaţia "Copii de Cristal", fiind majoritatea din mediul urban, nu au interacţionat în mod firesc cu animale de talie mare, cum este un cal, iar la prima vizită la Centrul de Echitaţie s-au simţit foarte bine, absolut toţi au vrut să încalece, până şi cei mai timizi. (...)
În urma unei sesiuni de hipoterapie s-au obţinut mai multe răspunsuri favorabile la stimuli decât după o zi obişnuită în centru. Era evident că trebuia repetată experienţa aceasta, dar, din păcate, nu ne putem permite atât cât ar fi nevoie, din cauza costurilor de transport şi a celor de acces în centrul de echitaţie", a afirmat Plopeanu.
Ea a menţionat că foarte mulţi dintre beneficiari sunt cazuri sociale, aparţinătorii acestora neputând plăti costul integral al terapiei, astfel că asociaţia se bazează pe sponsori.
Hipoterapia este o metodă care foloseşte interacţiunea supravegheată de personal specializat cu caii şi poneii ca mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoţionale şi sociale a persoanelor cu nevoi speciale.
În premieră pentru Zoo Braşov, în luna iulie, va ajunge aici o zebră Grant (Equus quagga boehmi), de 2 ani, donaţie de la Zoo Zagreb, însă conducerea instituţiei braşovene face demersuri ca, în perioada următoare, să mai aducă un mascul şi o femelă, care vor fi adăpostite în ţarcul în care, până acum, erau caii. Zebra va putea fi admirată de vizitatori din luna august, după expirarea perioadei de carantină.