Cercetătorul german Winfried Stöcker este anchetat pentru că a dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 în propriul laborator și apoi l-a injectat unor voluntari, înainte să ceară și să obțină aprobare de administrare.
În urmă cu aproape un an, în aprilie 2020, Der Spiegel dedica un spațiu generos unui articol în care Stöcker era elogiat ca un inventator genial, care a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, în laboratorul său din Lübeck.
La acel moment, deja fuseseră inoculați în jur de 100 de voluntari, după cum declarase el publicației citate. Stöcker susținea că nu au fost efecte secundare, că are o eficiență de 97% și că poate fi produs în cantități mari, astfel încât să poată fi vaccinați toți cetățenii germani, cu sprijinul autorităților.
Un geniu blocat de birocrație sau un dr. Frankenstein iresponsabil?
Însă realitatea a fost opusă așteptărilor sale și s-a trezit cu plângere penală. Astfel, s-a născut o întreagă dezbatere: e Stöcker un geniu a cărui muncă a fost blocată de birocrație sau avem de-a face cu un dr. Frankenstein iresponsabil?
Experții medicali înclină spre a doua variantă, declarându-se revoltați de faptul că Stöcker a sărit nenumărate etape, care au fost introduse tocmai pentru a proteja pacienții, potrivit Deutsche Welle.
Pentru ca un medicament, inclusiv vaccinurile, să fie aprobat pentru uz uman, trebuie să parcurgă un proces lung. Întâi se fac teste de laborator pe culturi de celule, apoi teste toxicologice pe animale. Însă pentru a avea voie să faca și aceste teste, producătorii de medicamente trebuie să primească numeroase aprobări. Și procesul se repetă cu fiecare fază până când se ajunge la testele pe oameni.
Iar ca datele să fie nealterate, medicamentul nu poate fi testat pe cei care lucrează sau dețin compania respectivă, altă regulă pe care Stöcker a încălcat-o.
Este motivul pentru care inventatorii vaccinului BioNTech-Pfizer nu au beneficiat de imunizare la începutul campaniei, anul trecut în decembrie. Stöcker, însă, a anunțat că și-a vaccinat angajații și familia.
Iar asta poate fi privit ca o încălcare a jurământului medicilor de a nu face rău pacienților.
Novavax are un vaccin similar în studii
Cât despre vaccin, acesta nu este unic, potrivit Spiegel. Vaccinul NVX-CoV2373 dezvoltat de Novavax folosește aceleași principii și este în faze avansate de testare și aprobare de Agenția Europeana a Medicamentului.
Doar că Novavax a respectat procedurile pentru ca serul să fie testat și administrat în siguranță.
Iar Stöcker nu a prezentat multe date care să asigure că vaccinul lui nu a făcut rău voluntarilor și nici măcar care să susțină concluziile că ar avea eficiența declarată.
Aceste date le vor solicita procurorii care instrumentează dosarul său.