Franța critică alegerea țărilor europene care vor să dezvolte vaccinuri cu Israelul

Franța critică alegerea țărilor europene care vor să dezvolte vaccinuri cu Israelul

Înțelegerea dintre Israel, Austria și Danemarca de a devolta noi vaccinuri anti-Covid e criticată de Franța, care consideră doar ‘cadrul european’ rămâne cel mai adecvat pentru garantarea ‘solidarităţii’.

‘Trebuie să cooperăm în acest dosar în cadrul Uniunii Europene (…) dar trebuie să cooperăm şi la scară globală”, a replicat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-o conferință de presă la Ierusalim, remarcând că Israelul este ‘prima ţară din lume care face demonstraţia că virusul poate fi învins’.

ADVERTISING

Israel, Austria şi Danemarca au anunţat joi seara oficial o alianţă al cărei scop este dezvoltarea şi producerea de noi generaţii de vaccinuri împotriva COVID-19.

'Nu ştim cât timp vaccinul va rămâne eficace. Este vorba despre şase luni, un an, doi ani, mai mult sau mai puţin, nu ştim şi, de aceea, trebuie să ne protejăm populaţiile împotriva resurgenţei pandemiei sau a mutaţiilor', a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-o conferinţă de presă împreună cu cancelarul austriac Sebastian Kurz şi cu premierul danez Mette Frederiksen, transmite AFP.

ADVERTISING

Un fond de cercetare și dezvoltare

În acest scop, cele trei ţări vor lansa 'un fond de cercetare şi dezvoltare' şi 'începe eforturi comune pentru producerea de viitoare vaccinuri', a afirmat Netanyahu, fără a da detalii despre suma implicată sau despre capacitatea de producţie dorită.

'Întreprindem toţi cercetări promiţătoare care vor deschide calea spre viitoarea generaţie' de dezvoltare biomedicală, a subliniat Mette Frederiksen, arătând că noua alianţă 'va explora posibilitatea de cooperare în privinţa testelor clinice''.

ADVERTISING

Israelul, fruntaș la vaccinări

Graţie unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, Israelul mizează pe o aprovizionare rapidă cu vaccinuri în schimbul furnizării de date medicale despre efectul lor asupra populaţiei sale.

Acest acord a permis administrarea cel puţin a primei dozei de vaccin unui procent de peste 50% din cei 9,3 milioane de israelieni şi efectuarea unei serii de teste pe scară largă ce au confirmat, până în prezent, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇