Cum funcționează permisul verde pentru persoanele vaccinate în Israel

Cum funcționează permisul verde pentru persoanele vaccinate în Israel

În timp ce hotelurile și sălile de fitness din Israel s-au redeschis, guvernele din alte state iau în considerare un sistem similar de certificate.

Israelul folosește deja ”permisul verde”, dar Marea Britanie și alte guverne încă analizează dacă vor oferi persoanelor vaccinate certificate care să permită intrarea în baruri, hoteluri și piscine, scrie The Guardian.

Statul cu 9 milioane de locuitori, care a administrat vaccinul antiCovid la jumătate din populație, a lansat o aplicație în urmă cu o săptămână care arată dacă oamenii s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce s-au vindecat.

Mall-urile și muzeele s-au redeschis pentru toată populația, dar cei care au permise verzi au acces exclusiv la sălile de fitness, hoteluri, teatre și la concerte, însă cu anumite limite.

ADVERTISING

Și restaurantele și barurile se vor redeschide în interior în curând pe același principiu.

Viața nu a revenit la normal, dar pare că se îndreaptă către normalitate. Iar în timp ce măștile sunt în continuare obligatorii, mai multe persoane în vârstă care au fost deja vaccinate nu le mai poartă în aer liber.

Oamenii par fericiți, dar nu e la fel ca înainte de pandemie

Armin Grunewald, directorul unui hotel, spune că aproape toate camerele sunt pline după introducerea permisului verde. “Oamenii par fericiți și eliberați, dar nu este la fel ca înainte de pandemie”, a spus el.

ADVERTISING

În orașul Rehovot, Amit Dolev, profesor de istorie, în vârstă de 50 de ani, a folosit permisul verde pentru a reveni la sala de fitness după ce s-a antrenat acasă luni la rând.

„Începi să te simți prizonier în propria casă”, a spus el.

Cu toate acestea, când a revenit la sala de fitness, erau doar câteva persoane iar aparatele erau poziționate la mare distanță.

„Oamenii păreau triști. Mulți dintre cei care se antrenează la sala de fitness o fac și pentru viața socială”, a subliniat el.

Îngrijorare că israelienii nevaccinați vor fi evitați

Shaul Elkana, managerul unui centru sportiv, a spus că puțini oameni și-au reluat antrenamentele.

ADVERTISING

”Doar aproximativ 30% dintre clienții noștri au revenit la antrenamente. Cei mai mulți au peste 50 de ani și cel mai probabil au făcut ambele doze de vaccin”, a spus el.

Sistemul israelian este asemănător cu o propunere britanică ce a fost anunțată săptămâna trecută, în care o aplicație ar dovedi faptul că o persoană a fost vaccinată, pentru a i se permite accesul în pub-uri sau teatre.

Boris Johnson, premierul britanic, a declarat că există probleme „profunde și complexe” care trebuie luate în considerare. Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului din Marea Britanie a precizat că aceste certificate pentru vaccinare ar putea duce la discriminare.

În Israel, există îngrijorarea că cei care nu se vaccinează, indiferent de motivele lor, vor fi evitați. Au fost organizate mici proteste care avertizau că astfel de permise creează o nouă ierarhie în societate.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇