Certificat de vaccinare pentru vacanțe în Grecia și Israel? Ministrul Năsui vrea acorduri bilaterale, premierul Cîțu spune că în niciun caz acum

Certificat de vaccinare pentru vacanțe în Grecia și Israel? Ministrul Năsui vrea acorduri bilaterale, premierul Cîțu spune că în niciun caz acum

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că la acest moment România nu poartă discuții cu nicio țară legat de un certificat de vaccinare pe baza căruia să fie permise vacanțele.

Amintim că pe 9 februrie Grecia și Israelul anunțau că au semnat un acord pentru a facilita călătoriile. Atena spera că va face astfel de acorduri cu mai multe țări, pentru a salva sectorul turistic, și la fel și Israelul. Consultantul de turism Traian Bădulescu spunea la acea vreme că sunt discuții pe acest subiect și cu România.

ADVERTISING

Întrebat de acest lucru, premierul a spus că până nu va crește procentul celor vaccinați nu se pune problema unui certificat de acest fel.

”Nu avem această discuție în acest moment, e prematur. Cand ai un început de campanie de vaccinare, nu poți vorbi de certificate. Nu există un astfel de mandat la nivel de guvern să discutăm bilateral cu Grecia un pașaport de vaccinare. Nu există așa ceva!”, a răspuns Cîțu.

ADVERTISING

Năsui tocmai vorbise de acorduri bilaterale

În urmă cu două zile, ministrul Economiei și Turismului, Claudiu Năsui, spunea că se lucrează bilateral la soluții cu Grecia, astfel încât să nu mai fie cozi de ore întregi la granițe.

”Este vorba de condiții mai favorabile nu doar pentru români, dar și pentru greci, deci este un lucru care ar fi bilateral. Să avem niște teste standardizate și chiar și un certificat de vaccinare standardizat”, a declarat Năsui pe 24 februarie, la Europa FM.

ADVERTISING

Chiar și azi, ministrul Economiei și Turismului a spus că dorește să încheie astfel de ”acorduri bilaterale cu mai multe tari”, numind Grecia și Israelul.

Amintim că la nivel european Comisia s-a declarat de principiu de acord cu emiterea unor astfel de certificate. Joi, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că o parte din aspectele tehnice preliminare au fost deja întreprinse de Comisia Europeană, dar va mai dura trei luni pentru a dezvolta un certificat digital.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇