Pașaportul de vaccinare - măsură discriminatorie sau justificată? Ce spune șeful CNCD

Pașaportul de vaccinare - măsură discriminatorie sau justificată? Ce spune șeful CNCD

Pe măsură ce din ce în ce mai multe persoane sunt vaccinate antiCOVID, vacanțele la care am renunțat anul trecut parcă redevin tentante. În acest context, a apărut și ideea unui așa numit ”pașaport de vaccinare”, care presupune ca doar persoanele vaccinate să circule dintr-o țară în alta.

Anumite voci susțin că așa vor fi vacanțele cât mai sigure posibil, în timp ce alții evocă discriminarea, inclusiv președintele Klaus Iohannis.

Pe marginea acestui subiect a adus precizări președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba.

ADVERTISING

El spune că la nivelul Uniunii există o directivă privind dreptul la liberă circulație și ședere în UE, care poate fi restricționat în caz de pandemie.

Iată ce spune specialistul:

"La nivelul UE avem Directiva 38 din 2004 privind dreptul la libera circulație și dreptul de ședere în UE. Una dintre excepții, când poți impune restricții, este tocmai sănătatea publică.

Art. 29 spune clar că sunt boli care justifică măsuri de restricționare a liberei circulații, boli cu potențial pandemic, așa cum sunt definite de OMS, boli infecțioase contagioase.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit legilor UE, statele membre au și posibilitatea legală să impună restricții ale libertății de circulații și a dreptului de ședere când trebuie să protejeze sănătatea publică.

Solicitarea de teste sau de certificate de vaccinare nu vor fi neapărat o formă de discriminare. Suntem într-o perioadă de vaccinare, trebuie să punem accent pe transparență și informare cu privire la procesul de vaccinare, ca populația să aibă încredere și să decidă informat dacă se vaccinează sau nu, să insistăm pe aceste aspecte de informare.

ADVERTISING

Astfel, conform legilor UE, se pot impune restricții și se pot solicita astfel de condiții tocmai pentru a se proteja sănătatea publică", a explicat Asztalos Csaba la Digi24.

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇