Dacian Cioloș despre starea din coaliție și Guvern, împărțeală și vaccinare. “Nu voi fi mulțumit doar cu buna administrare a treburilor curente” – Interviu video

Dacian Cioloș despre starea din coaliție și Guvern, împărțeală și vaccinare. “Nu voi fi mulțumit doar cu buna administrare a treburilor curente” – <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Suntem la guvernare și e important să livrăm rezultate. Vom fi judecați în funcție de capacitatea de a livra și de a reforma. Nu voi fi mulțumit doar cu buna administrare a treburilor curente, dacă nu vor fi și reforme. Pentru ele acord tot sprijinul, afirmă co-președintele USR-PLUS, Dacian Cioloș.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Dacian Cioloș  a vorbit despre situația din coaliție și Guvern, dar și despre campania de vaccinare.

Iată principalele declarații, iar interviul integral îl puteți urmări  video la finalul textului.

Starea coaliției și împărțeala

Sunteți mulțumit de felul în care funcționează coaliția de guvernare?

Sunt mulțumit de felul în care lucrăm la vârful coaliției. Avem întâlniri săptămânale, discuții de 2-3 ore. Se construiește și încrederea. Avem semnale și din partea președintelui Iohannis de a lucra în parteneriat. Trebuie să se construiască aceeași relație și în Parlament ca să aplicăm programul de guvernare. (detalii la min 0.25)

Din afară nu se vede aceeași armonie: Boc vs Voiculescu, Vijulie vs Voiculescu, Năsui și Ghinea vs Boloș etc.

Uniformizarea totală, fără opinii diferite, nu există nici în interiorul unui partid. Orice discuție între doi responsabili este imediat catalogată drept scandal.

Avem discuții firești. E păcat ca o discuție precum aceea între dl Boc și dl Voiculescu a avut loc la Digi24 în loc să fi fost la telefon. Ar trebui să fie cât mai multe discuții instituționale.

Una e să stai în Opoziție și campanie, alta e să-ți organizezi echipele și să începi să faci.

Nu simt tensiune între noi, nu am ajuns la situații limită.

Când veți termina de împărțit prefecturile?

Câteva zile, maximum 2 săptămâni, nu arde. Avem prefecți în funcție. Se schimbă și secretarii de stat încet, încet. La USR-PLUS nu sunt deciși de președinte, avem discuții cu filialele, facem un proces de selecție, am primit câteva sute de CV-uri și facem o triere. (detalii la min 4.44)

ADVERTISING

Nu sunt tensiuni, nu ne-am certat.

Într-o discuție de 3 ore la vârful alianței, acest subiect îl discutăm o oră, dar discutăm și despre prioritățile bugetare, și despre deschiderea școlilor, campania de vaccinare, cum ne pregătim să folosim fondurile europene.

Veți “trage” prefecturile la fel ca ministerele?

Doar dacă nu vom reuși să ne punem de acord pe județe, pe ce oameni avem. Coaliția să funcționeze în echipă și la nivel local. Să nu concentreze un partid toată puterea, ca să nu existe dispute.

Felul în care funcționează Guvernul vă mulțumește?

Până acum, da. Dar suntem încă într-o fază de descoperire, de definire a terenului, a spațiului de lucru pentru fiecare ministru, se formează echipele. (detalii min 09.06)

Când veți termina de instalat secretarii de stat?

E o chestiune de săptămâni, probabil. Noi săptămâna viitoare ar trebui să ne apropiem de încheierea procesului. În ministerele conduse de USR–PLUS dăm libertate mare miniștrilor să-și aleagă echipele, la ei se trimit CV-urile. Suntem în proces de triere.

Pe dl Alexandru Dimitriu, partener la “Piperea și Asociații”, l-a ales secretar de stat dl ministru sau vine de la dvs, de la PLUS?

A fost una dintre propunerile făcute de noi dlui ministru Stelian Ion care a decis că dorește să lucreze cu el. Dl Dimitriu nu mai lucrează la casa de avocatură, e competent, curat, cu experiență de câțiva ani. (detalii la min 12.35)

Considerați că e în regulă ca o persoană fără nicio calitate oficială, deci nicio răspundere oficială, să țină ședințe cu directorii dintr-un minister, să aibă acces la documentele ministerului?

Putea fi numit consilier al ministrului. Dacă nu are numire, orice acces la documente de lucru e pe răspunderea ministrului. La anumite tipuri de documente nu ar trebui să aibă acces decât o persoană cu autorizație.

ADVERTISING

La cele aflate pentru avizare la Ministerul Justiției?

Nu, nici nu se pune problema la avizare. Pentru asta trebuie să fii pe circuit.

Campania de vaccinare. "Nu mă înghesui, nu sparg ușa"

Campania de vaccinare considerați că merge bine, mai ales că e gestionată de un ministru PLUS?

Nu fac diferență între miniștrii PLUS și USR. Suntem toți colegi. (detalii la min 16.10)

Și cu dl Câmpeanu?

E asumat de PNL, e ministru, va avea tot sprijinul meu să aplice programul de guvernare. Eu am răspuns atunci la o solicitare din partea unor parteneri sociali.

În privința campaniei, cred că e pe drumul cel bun. Vlad Voiculescu preia din mers lucruri lansate de guvernul precedent, organizate într-un anumit fel când armata se implica foarte mult. Vlad Voiculescu a decis să asume tot mai mult la Ministerul Sănătății această campanie.

E normal ca vineri să înceapă a doua etapă a campaniei și joi după-amiaza să nu existe OUG privind logistica centrelor de vaccinare și plata personalului?

Aceste detalii nu le știu. Pregătirea campaniei de vaccinare nu stă doar într-un act normativ. Pregătirea centrelor de vaccinare a început de câteva săptămâni, nu a așteptat OUG care a stat câteva zile în consultare.

Cine trebuie să acopere costurile: ministerul sau primăriile?

Dați-mi voie să nu stau pe margine și să comentez mâncând semințe! Am totală încredere în felul în care lucrează Guvernul. Eu știu că lucrurile sunt clare, premierul a spus că vor fi resurse.

Din punctul dvs de vedere școlile trebuie deschise pe 8 februarie?

Am decis în coaliție să facem tot ce ține omenește de noi pentru ca pe 8 februarie școala să înceapă unde lucrurile pot fi ținute sub control. Decizia a fost să nu ținem blocată toată țara, dacă în anumite locuri școlile pot fi deschise.

ADVERTISING

V-ați vaccinat sau intenționați să vă vaccinați?

Când o să-mi vina rândul. Sunt alte persoane care au dreptul înaintea mea. Cred că e importantă vaccinarea ca să ne reluăm activitatea cât mai repede. (detalii la min 25.33)

Ca europarlamentar nu intrați în etapa a doua?

Probabil că da, dar nu mă înghesui, nu sparg ușa să intru înaintea altora. Îi încurajez pe oameni să se informeze, să asculte oamenii de specialitate, care vin cu explicații, argumentate și să ia decizia în cunoștință de cauză. E important să respectăm dreptul oamenilor de a decide pentru a construi încrederea.

Circulă de luni de zile teorii ale conspirației și știri false alimentate cu atât mai mult cu cât lipsește informația corectă și transparența.

Vi se par insuficiente informațiile?

Insuficienta transparență privind felul în care s-au negociat contractele, felul în care decurge procedura de evaluare a vaccinurilor la EMA. Aici Comisia Europeană poate juca un rol mai activ, dar și pe coordonarea campaniei de vaccinare în statele membre.

Aveți vreo suspiciune în privința vaccinurilor?

Eu nu. Dar e important să respectăm accesul la informație, dreptul de a înțelege și a lua decizia pentru a evita suspiciunile.

Banii, lei si euro

Nu avem încă buget…

….și nu e din vina Guvernului. Discutăm despre cum organizăm structura bugetului pentru a reduce deficitul de la 9 la 7%. (detalii la min 29.36)

Trebuie legată construcția bugetului de planificarea folosirii fondurilor europene, de 5-6 ori mai mari decât în anii trecuți datorită Fondului de redresare și reziliență.

Ministrul Ghinea spune că banii europeni pentru redresare și reziliență nu îi putem folosi integral pentru ce ne doare, mai ales infrastructura. 37% trebuie să fie “verde”.

Putem să folosim și pentru infrastructură, dar proiectele trebuie adaptate la Pactul Verde.

Problema noastră nu a fost lipsa de bani, ci de proiecte.

Comisia Europana are înțelegere pentru faptul că avem deficit, dar trebuie să se asigure că deficitele bugetare sunt gestionabile, că există perspectiva de recuperare a lor.

CE tocmai a făcut un împrumut masiv de peste 700 de miliarde de euro, datorie publică europeană, cu dobândă aproape de zero, tocmai pentru că are credibilitate că poate gestiona finanțele europene.

Când te ții de reforme care reduc risipa de fonduri, e înțelegere la Comisie.

Sunt câteva sectoare în economie unde s-au băgat bani, foarte mulți bani, și rezultatele nu se văd. Și aș pune aici și sănătate, și educație. Deci nu banii au fost problema, ci cum au fost folosiți. Nu vom avea 6% din PIB pentru Educație?

Cele două domenii trebuie depolitizate. Ministerul Sănătății și CNAS nu mai trebuie să fie o gaură neagră și banii să nu mai fie drenați. Inspectorii școlari nu mai trebuie numiți politic. Directorii de școli să nu mai vină la partid. Trebuie profesioniști.

Avem nevoie de o creștere a alocărilor bugetare pentru educație și sănătate. Dar creșterile pot fi făcute și din bani europeni.

Pensiile speciale și primari în 2 tururi

Cu pensiile speciale cum rămâne?

Imediat ce începe sesiunea parlamentară, eliminarea pensiilor pentru parlamentari și primari. Pentru revizuirea legislației pe celelalte pensii speciale e nevoie de o analiză. (detalii min 44.45)

Nu aveți acord în coaliție.

Nu există o opoziție fermă a colegilor din coaliție ca la “primari în 2 tururi”. Dl Orban mi-a zis că susține ideea, UDMR dorește o discuție pe ansamblul pensiilor speciale.

Și “primari în doua tururi”? Nu face parte din programul de guvernare.

Vom căuta să construim o majoritate în Parlament cu cei pe care îi putem convinge.

Ați face coaliție cu AUR?

V-am spus că obiectivul nostru e să construim o majoritate pentru un proiect specific și punctual.

Mai discutăm peste câteva săptămâni. E un obiectiv politic major.

Sunteți mulțumit de ministrul USR-PLUS pentru Cercetare și digitalizare, dl Teleman?

Nu poți avea un om care să fie și cercetător, și inovator, și IT-ist, să aibă și susținere politică. Dl Teleman e un pic din fiecare. E președintele unei filiale puternice din PLUS, cu greutate în partid, s-a înconjurat cu oameni competenți. Vorbim peste 6 luni.

Sunt bucureșteni care au votat tandemul opoziției la Primăria Capitalei, pentru că în el era și Vlad Voiculescu. Nu au motive să se simtă trădați?

Vlad Voiculescu a candidat în tandem cu Nicușor Dan, care trebuia să-l susțină pentru desemnarea ca viceprimar și nu a făcut asta. Dacă dl primar o făcea cu celeritate, probabil că Vlad Voiculescu nu pleca la minister și rămânea la Primărie. (detalii la min 51.55)

Dl primar a fost susținut, așa cum e, de USR-PLUS. Ați făcut o alegere proastă?

Nu mai revin la acest subiect. E încheiat, nu mai e prioritate pentru mine.

Se vorbește despre plecarea dnei Weber. Ce profil de Avocat al Poporului vă doriți?

Nu trebuie să fie prietenos nici cu Puterea, nici cu Opoziția, trebuie să nu facă jocuri politice.

USR a avut o propunere la precedenta schimbare, pe dl Peter Eckstein Kovacs, am susținut-o și noi, dar recent nu am discutat. Nu decid doar eu sau Dan Barna.

Candidaturi viitoare

Veți candida pentru a fi președintele unic al partidului USR-PLUS?

Intenționez să rămân activ în conducerea partidului, pe ce funcție nu mi-am pus încă problema. Vom vedea cum construim echipe. Nu exclud nicio variantă, nu am luat o decizie. (detalii la min 57.36)

Veți candida la prezidențiale în 2024?

Nu exclud. E foarte devreme, acum suntem la guvernare și e important să livrăm rezultate. Vom fi judecați în funcție de capacitatea de a livra și de a reforma.

Guvernul Cîțu și premierul vor avea toată susținerea mea pentru reformele pe care se angajează să le facă: depolitizarea și profesionalizarea administrației publice, digitalizare, eficientizare a statului. Abia apoi vorbim de alte candidaturi.

Credeți că acest guvern are vreo șansă să dureze 4 ani?

Da, are o șansă, una și bună. Știu că și premierul vrea să facă reforme, suntem aliniați și cu președintele, avem majoritate în Parlament.

Acest guvern va fi judecat în funcție de capacitatea de a face reforme, dincolo de administrarea unor treburi curente. Nu voi fi mulțumit doar cu buna administrare a treburilor curente, dacă nu vor fi și reforme. Pentru ele acord tot sprijinul.

Dacă nu le veți vedea, retrageți sprijinul?

Lucrurile sunt clare. E un mandat cu care colegii noștri au intrat în Guvern. Sunt la telefon cu colegi din Guvern aproape zilnic, suntem în echipa ca să atingem aceste obiective.

Cioloș promite reforme și rezultate

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇