A început cel mai mare proces împotriva mafiei italiene din ultimii 30 de ani. Cine e procurorul care și-a dedicat viața acestui dosar (Galerie foto)

A început cel mai mare proces împotriva mafiei italiene din ultimii 30 de ani. Cine e procurorul care și-a dedicat viața acestui dosar (Galerie foto)

Un uriaș proces împotriva mafiei italiene a început, miercuri, în Peninsulă. După ani mulți de investigații, 355 de acuzați sunt aduși în fața instanței, în timp ce peste 900 de martori și 400 de avocați vor fi audiați.

Este cel mai mare proces împotriva mafiei din ultimele trei decenii și în el sunt acuzați inclusiv politicieni, oameni de afaceri, polițiști și funcționari publici.

Peste 3 ore doar ca să fie citite numele acuzaților

Procesul împotriva grupării ‘Ndrangheta, cea mai puternică organizație mafiotă din Italia, include acuzații de crimă, trafic de droguri, spălare de bani, cămătărie sau șantaj.

ADVERTISING

E așteptat să dureze peste doi ani și se desfășoară într-un buncăr special amenajat, în sudul Calabriei, inima teritoriului pe care operează 'Ndrangheta.

Italy, Vibo Valentia (Calabria): The biggest trial
Foto: Indicator către buncărul unde se desfășoara procesul anti-'Ndrangheta, Hepta.ro

Doar pentru a fi citite numele acuzaților a fost nevoie de peste trei ore, potrivit BBC.

Italy, Vibo Valentia (Calabria): The biggest trial
Foto: Imagini de la primul termen al procesului anti-'Ndrangheta, Hepta.ro

Unchiul Luigi din clanul Mancuso

Spre deosebire de procesul împotriva mafiei siciliene care s-a desfășurat între 1986 și 1992 și care a vizat mai multe ”familii”, de data aceasta focusul a fost pus pe una singură, familia Mancuso.

ADVERTISING

Principalul acuzat este cel despre care se crede că e la conducerea clanului Mancuso. Luigi Mancuso are 66 de ani și e cunoscut drept ”Unchiul”. Alți membri ai clanului sunt ”Lupul”, ”Grasul” sau ”Blondul”.

Majoritatea acuzaților au fost reținuți în timpul unor raiduri ce au avut loc în decembrie 2019 în Italia, Germania, Elveția și Bulgaria.

Cine e procurorul care s-a pus cu Mafia

Anti-mafia Prosecutor Nicola Gratteri and Minister
Foto: Procurorul Nicola Gratteri a inspectat buncărul la finalul anului trecut, împreună cu ministrul Justiției, Alfonso Bonafede, Hepta.ro

Procurorul principal care se ocupă de caz este Nicola Gratteri. A crescut în Calabria și spune că din copilărie tot ce a vrut a fost să lupte cu Mafia.

ADVERTISING

”Știu ce e Mafia de mic, pentru că făceam autostopul ca să merg la școală și de multe ori vedeam cadavre pe marginea drumului. Îmi spuneam că atunci când o să fiu mare o să fac ceva ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Cunosc gruparea 'Ndrangheta din interior, pentru că la școală eram coleg cu copiii capilor Mafiei. Copiii cu care mă jucam atunci sunt acum mafioți și traficanți de droguri. De aceea, pot spune că înțeleg cum funcționează și cum gândesc membrii 'Ndrangheta”, a declarat procurorul miercuri, înainte de începerea procesului, potrivit TheLocal.it.

Acum ajuns la 62 de ani, Gratteri și-a dedicat cu adevarat viața luptei cu Mafia. În ultimii 30 de ani a trebuit să fie sub protecția strictă a poliției, fiind comparat deseori cu Giovanni Falcone și Paolo Borsellino.

Biggest Mafia trial in decades kicks off in Italy
Foto: Procurorul Nicola Gratteri, vesel la începerea procesului anti-'Ndrangheta, Hepta.ro

Spune că de mare ajutor i-a fost faptul că tot mai mulți mafioți au prins încredere în el și au încălcat omerta, jurământul de tăcere din aceste organizații criminale.

”De-a lungul anilor, am adunat credibilitate, încredere. Oamenii au început să coopereze, să ne susțină, să creadă în noi”, spune procurorul.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇