Perioada prin care trece omenirea de mai bine de un an este dificilă și, inevitabil, ea și-a lăsat amprenta asupra multor oameni, indiferent că s-au îmbolnăvit sau nu de COVID-19.
Pericolul nu se ascunde doar în noul coronavirus, ci și în bolile mentale, precum depresia sau anxietatea, de exemplu.
Andrew Solomon, doctor în psihologie care predă psihologie clinică la Columbia University Medical Center (SUA), a vorbit, într-un interviu acordat SpotMedia.ro, despre depresie, dar și despre antidotul acesteia în pandemie.
Izolare în pandemie: Cât de important e pentru psihicul nostru să ieșim regulat din casă? - Interviu
”Antidotul la depresie, acum, în mijlocul pandemiei, este activismul. Oamenii pe care-i știu au făcut asta, eu însumi am donat, de pildă, mai mulți bani către campania asta electorală decât mi-ar fi trecut prin cap vreodată că am s-o fac, pentru că am simțit nevoia să fac asta.
M-am implicat și într-un proiect de trimis cărți poștale oamenilor pentru a-i încuraja să voteze. Nu spunându-le cum să voteze, ci să o facă. Am scris mult.
Există și metode clasice, medicație, psihoterapie. În tot ce s-a întâmplat în SUA în această perioadă, au fost puține măsuri care să se adreseze sănătății psihice a populației”, ne-a povestit Andrew Solomon, în contextul evenimentelor violente care au avut loc la Capitoliu săptămâna trecută.
Costurile privind bolile psihice sunt enorme
Specialistul a mai afirmat că aceasta nu a fost singura pandemie care a provocat depresie, ci și altele (mai mici!), el subliniind că sunt enorme costurile privind bolile psihice.
”Când a izbucnit pandemia în Wuhan, autoritățile chineze au trimis cadre medicale din domeniul afecțiunilor psihice direct în focar. Există o literatură întreagă de specialitate, dinainte de această pandemie, care spune ce s-a întâmplat în alte cazuri, cu focare de epidemie mai mici, de Ebola, de exemplu.
Costurile legate de bolile psihice sunt enorme când apar astfel de epidemii și trebuie activată o rețea de medici și asistenți care să fie disponibili să ofere suport oamenilor afectați. Nu s-a întâmplat asta acum.
În plus, deseori trebuie cântărit care dintre probleme, fizice sau mentale, sunt mai grave, iar decizia trebuie să fie să le rezolvi pe cele psihice.
Ce faci în situația când, pe de o parte, ți se cere să stai complet izolat, pe de altă parte, ai un prieten care stă singur de 9 luni deja și înnebunește treptat din cauza asta?”, a adăugat el.
Mircea Cărtărescu, despre scrierea terapeutică a cărții care l-a vindecat după COVID, despre frici, depresie și pisica oarbă și zen, ca un bătrân chinez - Interviu Video
În fine, Andrew Solom relatează și un caz în care o persoană s-a sinucis în izolare, deși prietenii au depus eforturi pentru a ține legătura cu ea. Psihologul evidențiază astfel că sănătatea psihică este extrem de importantă.
”Am primit o scrisoare recent de la cineva care povestea cum avea o prietenă care suporta foarte greu izolarea, căzuse în depresie, și oricât încercase să stea constant de vorbă sau să-i scrie mailuri, prietena ei a încetat să-i răspundă, aflând apoi că s-a sinucis.
Se întâmplă lucruri teribile și trebuie să faci ceva. Noi am hotărât să chemăm la casa de la țară prieteni cu copii, pentru că George, fiul meu, resimțea acut lipsa altor copii și eram îngrijorați. Și am zis: Ok, ar fi mai sigur, așa cum ne avertizează autoritățile, să nu primim pe nimeni, dar costul de sănătate psihică ar fi prea mare.
Să învingem depresia – campanie de conștientizare despre depresie și tulburarea depresivă majoră
Trebuie să găsești cele mai bune moduri de a păstra contactul cu alți oameni, chiar și atunci când este aproape interzis”, ne-a mai povestit acesta.
Citește integral interviul acordat SpotMedia.ro de Andrew Solomon - Cine l-a creat pe Donald Trump și ce face America cu otrava pe care acesta o lasă moștenire. E etic ce au făcut Facebook și Twitter? - Interviu video cu Andrew Solomon
Vezi și: