Liderii europeni s-au angajat, într-un summit virtual, să lucreze la un certificat comun de vaccinare

Liderii europeni s-au angajat, într-un summit virtual, să lucreze la un certificat comun de vaccinare

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană (UE) s-au angajat, la finalul unui summit prin videoconferinţă, să-şi crească împreună capacitatea de producţie a vaccinurilor şi afirmă că încep să lucreze la un ”certificat vaccinal”.

Acest certificat se bucură de susţinerea Portugaliei, care deţine preşedinţia semestrială a UE, scrie Euronews.

”Acesta trebuie să fie un certificat comun în toată Uniunea Europeană şi trebuie să fie recunoscut de către toate statele membre”, subliniază premierul portughez Antonio Costa.

ADVERTISING

O consolidare a capacităţilor militare şi sanitare ale UE

”Europa este necesar să-şi dezvolte propriile capacităţi şi să pună astfel fragmentării cu care ne confruntăm în prezent când ne uităm la capacităţile noastre militare şi să dezvolte sisteme interoperabile în UE”, sublinază fostul ministru german al Apărării.

Cei 27 s-au angajat astfel să-şi îmbunătăţească eforturile în vederea unei coordonări în domeniul Apărării şi cooperării cu NATO, dosare care au marcat a doua zi a reuniunii, în contextul unor tensiuni în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

ADVERTISING

Însă preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen lansează un apel prin care îndeamnă statele membre UE să-şi consolideze propriile mijloace, relatează Euronews.

Klaus Iohannis a susţinut, la Consiliul European, necesitatea abordării unitare privind certificatele de vaccinare, acestea trebuind utilizate pentru scopuri medicale

Summit-ul virtual, urmat de unul fizic

Summitul virtual a fost marcat de pandemia Covid-19, în contextul în care campania de vaccinare împotriva noului coronavirus se confruntă, în continuare, cu dificultăţi.

ADVERTISING

Şefii de stat şi de guverne UE urmează să se întâlnească din nou, peste o lună, la un summit ”fizic”, la Bruxelles.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇