Toți producătorii de vaccin împotriva COVID-19, ale căror seruri sunt deja folosite sau în proces de aprobare de către Agenția Europeană a Medicamentului, au dat asigurări, joi, în Parlamentul European, că produsele lor sunt eficiente și pe tulpina britanică și opresc și formele grave de boală induse de tulpina sud-africană.
Reprezentanții principalelor companii farmaceutice implicate în dezvoltarea și producția de vaccinuri au fost audiați, în premieră, în Parlamentul European.
Cei mai mulți europarlamentari au avut întrebări pentru reprezentantul AstraZeneca, vizând, în principiu, întârzierile în furnizarea cu dozele promise Uniunii Europene.
Comisarul pe sănătate, Stella Kyriakides: Trebuie să grăbim ritmul vaccinărilor
A trecut aproape un an de la începutul pandemiei și lumea în care trăim s-a schimbat în mod dramatic.
Nimeni nu este sigur până când toată lumea nu va fi în siguranță. Suntem conștienți că trebuie să grăbim ritmul vaccinărilor, am stabilit o țintă ambițioasă, să vaccinăm minim 70% din populația adultă până la vară. E un țel ambițios, dar poate fi atins.
Privim cu un ochi îngrijorat noile variante ale coronavirsului și trebuie să fim cu un pas înaintea lor.
Pascal Soriot, AstraZeneca: Noi ne-am angajat să furnizăm vaccinuri, însă e o problemă de magnitudine
Vaccinul protejează împotriva unor forme grave de COVID 19. Sunt dezamăgit că în lanțul de aprovizionare din Europa avem un output mai scăzut, vom crește producția.
Un astfel de vaccin are în general nevoie de ani de zile pentru a fi realizat. Vaccinurile au un proces de producție care e mult mai complex decât în cazul medicamentelor.
Am avut o producție mai slabă decât ne așteptam, dar suntem încrezători că lucrurile se vor îmbunătăți în al doilea semestru.
Suntem deciși să lucrăm împreună cu UE pentru a combate această pandemie. Trebuie să întărim capacitățile de producție, prin investiții noi.
Dorim să ne întărim lanțul de aprovizionare, contactăm și parteneri în procesul de producție în afara UE. Dezvoltăm linia de producție contra noilor variante. Președinta von der Leyen poate să conteze pe noi.
Stephane Bancel, director general Moderna: Dacă reușim să demonstrăm că e nevoie de doze mai mici, vom putea produce mai multe fiole
Această tehnologie inovatoare va fi în curând accesibilă pentru multe afecțiuni, inclusiv în oncologie. Rezultatele vin dintr-o muncă de echipă.
Moderna a reușit să pună la dispoziția Europei un vaccin într-un timp scurt, ne concentrăm pe noile variante. Felicităm UE pentru inițiativa importantă în acest domeniu.
În calitate de inginer chimist, am fost foarte conștient de provocarea pe care o avem în față.
La început, Moderna nu avea niciun lanț comercial în Europa. În general e nevoie de 3-4 ani pentru a construi un lanț de aprovizionare pentru un produs nou.
Numărul de doze este în creștere de la o săptămână la alta. Dacă reușim să demonstrăm că e nevoie de doze mai mici, vom putea produce mai multe fiole. Aprovizionarea UE e unul dintre cele mai importante angajamente ale Moderna de astăzi.
Franz-Werner Haas, CureVac: E important să avem un vaccin care poate fi stocat în frigidere
Tot ce facem noi acum e pregătire pentru o altă pandemie. Suntem acum în etapa trei cu testarea, în America Latină și în Europa. Așteptăm ca undeva în mai produsul nostru să fie aprobat, ne așteptăm la o eficiență ridicată, suntem atenți și la noile variante.
Nu ar trebui să se facă concesii în privința siguranței unui vaccin, oamenii sănătoși trebuie protejați prin vaccinare. E important să avem nu doar un vaccin, ci și unul stabil, care să poată fi stocat în frigidere. Nu e ușor să faci transfer de tehnologie înspre o terță parte.
Nu e vorba despre a da rețeta dintr-o parte într-alta, tot acest know how e relevant. Colaborarea între cercetători există și se fac eforturi, să putem dezvolta tehnologia mai departe. Producția trebuie sporită și mai tare, și pe celelalte variante, nu doar pe tulpina Wuhan.
Stan Erck, CEO Novavax: Vrem să producem cam 150 de milioane pe lună
Suntem în linia întâi de combatere a pandemiei, mă bucur de progresul obținut, cu toții am depus eforturi. Tehnologia noastră s-a axat pentru a ține piept amenințărilor emergente.
Am anunțat că vaccinul nostru a dovedit o eficiență ridicată împotriva tulpinii Wuhan și are o eficiență clinică față de variantele din Regatul Unit și din Africa de Sud.
E important să avem un produs ușor adaptabil. Vaccinul Novavax e transportat la temperaturi de frigider, vrem să producem cam 150 de milioane pe lună, UE va primi aceste doze în funcție de autorizarea EMA.
Încrederea publicului în vaccinare este primordială.
Paul Stoffels, Johnson&Johnson: Avem nevoie de o singură doză
Am început să lucrăm la vaccin din ianuarie anul trecut. La jumătatea lui septembrie am lansat un studiu de faza trei, datele arată că avem nevoie de o singură doză care răspunde prevenirii deceselor, formelor grave și să reușim să combatem și noile tulpini.
Avem încredere că vom reuși să ne respectăm angajamentele pentru UE, de 200 de milioane de doze în 2021.
Angela Hwang, Pfizer: Am obținut primul vaccin împotriva COVID-19
Am știut că pandemia va impune puterea științei și pe cea a colaborării. Pfizer are cea mai bună rețea de furnizare. Am lucrat cu Guvernele, spitalele și alte instituții de sănătate, pentru a asigura necesarul de medicamente.
În mai puțin de un an de zile, am obținut primul vaccin împotriva COVID-19.
Întrebările europarlamentarilor pentru producătorii de vaccinuri
- Întrebare pentru AstraZeneca, de la Esther de Lange (PPE) - De ce au scăzut livrările în primul trimestru pentru UE?
Pascal Soriot, AstraZeneca: E important să înțelegem că Oxford a început dezvoltarea în ianuarie anul trecut și Guvernul britanic s-a implicat de la început, a finanțat și a cerut creșterea produc'ției și facilităților.
Productivitatea a fost mai scăzută decât ne așteptam, din nefericire. Producția unui vaccin e un proces extrem de complex. Marea majoritate a ceea ce se produce se duce către Uniunea Europeană.
- Jytte Guteland (S&D), întrebare pentru AstraZeneca, despre numărul scăzut de doze livrat în primpă fază în UE.
Pascal Soriot, AstraZeneca: Pot să vă spun că avem oameni care lucrează 24 de ore pe zi, ca să ne îndeplinim angajamentele.
Este un proces de îmbunătățire continuă, lucrurile se vor îmbunătăți în semestrul al doilea. Avem biooreactori de 1000 sau 2000 de litri și în funcție de câte doze de vaccin avem pe litru determinăm numărul de vaccinuri pe care îl putem produce. Apoi rețeaua de aprovizionare e una regională.
Vaccinul a arătat o eficacitate împotriva formelor grave. Astea sunt studiile clinice. Ne uităm la formele grave de boală și la spitalizare. Dacă vaccinul e injectat în două doze la un interval de trei luni, eficacitatea crește.
- Dan Nica (S&D), întrebare pentru Moderna, cum va mări producția și cum acoperă vaccinul noile tulpini.
Pascal Soriot, AstraZeneca: Pentru tehnologia ARN mesager, e un pic mai dificil. Nu putem merge către o companie să îi cerem să facă producție pentru noi, pentru că nu exiostă capacităț'i. Sunt necesare procese de formare, de validare a echipamentelor.
În ceea ce privește noile tulpini, am făcut teste pentru varianta britanică, unde protecția e similară cu aceea pentru varianta din China. Pentru varianta sud-africană, am văzut o scădere a numărului de anticorpi, dar totuși peste imunizarea dezvoltată de cei care au avut boala.
- CureVac și Novavax sunt întrebate despre cooperarea mai amplă în Europa (întrebare pusă de Martina Dlabajova, Renew Europe).
Novavax: Noi am început anul trecut cu capacități zero și acum avem 27 de acorduri. Ne-am extins la nivel global, putem acoperi nevoile în viitorul previzibil.
CureVac: Chiar acum, avem vreo 20 de parteneri în Europa, în ceea ce privește producția de ARN mesager, ambalarea, etichetarea și distribuirea.
- Europarlamentarul Simona Baldassarre: Vaccinarea în UE a eșuat, în mod cert avem nevoie de mai multă vaccinare. Israelul, Statele Unite au vaccinat mai eficient.
- AstraZeneca e întrebată în continuare despre contractul cu Uniunea Europeană.
Răspuns: Au fost mai multe acorduri semnate de Guvernul britanic cu producătorii, din Olanda și din Marea Britanie.
E important să înțelegem că linia de provizionare destinată Regatului Unit e destinat să funcțoneze pentru un alt număr de populație, liniile de producție sunt proiectate astfel diferit. Pentru noi nu există piață secundară de distribuție.
- Întrebare pentru Novavax - Procesul de autorizare din Marea Britanie e mai rapid iarăși decât la nivelul EMA. De ce?
Novavax: Aprobarea e mai rapidă în Marea Britanie, toate datele pe care le frunizăm acolo sunt furnizate în același timp și la EMA.
În Marea Britanie am realizat studiul de etapa a treia, dar datele sunt furnizate în același timp.
- AstraZeneca, aceeași întrebare, când se va ridica la înălțimea așteptărilor:
Trebuie să înțelegem că randamentul se îmbunătățește. De multe ori apar probleme de la începutul unui proces de fabricare.
De la anumite unități de producție s-a îndeplinit prognoza, de la altele nu. Dacă am fi atins randamentul pe care îl presupuseserăm, am fi fost la zi cu toate dozele.
Moderna: Am fost sprijiniți financiar de Guvernul american, asta ne-a permis să mergem rapid pe partea de dezvoltare.
Pe partea de producție, situația a fost diferită în Europa față de SUA, unde aveam deja o fabrică de producție.