Țările bogate care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) au blocat miercuri solicitarea a peste 80 de țări în curs de dezvoltare de a renunța la drepturile de brevet în efortul de a stimula producția de vaccinuri antiCovid pentru țările sărace.
Africa de Sud și India și-au reînnoit oferta de a renunța la regulile acordului OMC privind dreptul de proprietate intelectuală (TRIPS), o acțiune care ar putea permite producătorilor să primească rețeta vaccinului și să îl producă, scrie Reuters.
Africa de Sud a susținut că actualul sistem TRIPS nu funcționează, subliniind eșecul în asigurarea medicamentelor adecvate în timpul pandemiei HIV / SIDA, care a provocat moartea a peste de 11 milioane de persoane în țările africane.
În luna octombrie, organizația umanitară ”Medici fără frontiere” a elaborat o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțineau renunțarea la drepturile de brevet.
Propunerea Africii de Sud și Indiei a fost susținută de zeci de țări în curs de dezvoltare, dar a fost respinsă de Marea Britanie, Elveția, UE și Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.
Țările occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea și că suspendarea acestora nu ar duce la o creștere bruscă a ofertei de vaccin.
O nouă rundă de discuții luna viitoare
În cea de-a opta discuție pe această temă, Consiliul TRIPS al OMC a dezbătut subiectul timp de 3 ore, dar nu a reușit să ajungă la un acord.
Propunerile trebuie susținute printr-un consens al celor 164 de membri ai OMC pentru a fi adoptate.
Țările bogate care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului au decis însă să se reunească pentru o nouă rundă de discuții în aprilie, înainte de următoarea reuniune a Consiliului TRIPS programată în 8-9 iunie.
Ngozi Okonjo-Iweala, director general al OMC, a declarat că discuţiile TRIPS sunt „extrem de importante”, dar a precizat că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele emergente.
Ea a spus că producătorii ar trebui să se întâlnească cu organisme precum Organizația Mondială a Sănătății și Alianța pentru Vaccinuri GAVI pentru a analiza opțiunile existente.