Țările bogate nu au fost de acord ca rețeta vaccinului antiCovid să fie cunoscută, astfel încât să crească producția şi să beneficieze de imunizare şi statele sărace

Țările bogate nu au fost de acord ca rețeta vaccinului antiCovid să fie cunoscută, astfel încât să crească producția şi să beneficieze de imunizare şi statele sărace

Țările bogate care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) au blocat miercuri solicitarea a peste 80 de țări în curs de dezvoltare de a renunța la drepturile de brevet în efortul de a stimula producția de vaccinuri antiCovid pentru țările sărace.

Africa de Sud și India și-au reînnoit oferta de a renunța la regulile acordului OMC privind dreptul de proprietate intelectuală (TRIPS), o acțiune care ar putea permite producătorilor să primească rețeta vaccinului și să îl producă, scrie Reuters.

ADVERTISING

Africa de Sud a susținut că actualul sistem TRIPS nu funcționează, subliniind eșecul în asigurarea medicamentelor adecvate în timpul pandemiei HIV / SIDA, care a provocat moartea a peste de 11 milioane de persoane în țările africane.

În luna octombrie, organizația umanitară ”Medici fără frontiere” a elaborat o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțineau renunțarea la drepturile de brevet.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Propunerea Africii de Sud și Indiei a fost susținută de zeci de țări în curs de dezvoltare, dar a fost respinsă de Marea Britanie, Elveția, UE și Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Țările occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea și că suspendarea acestora nu ar duce la o creștere bruscă a ofertei de vaccin.

O nouă rundă de discuții luna viitoare

În cea de-a opta discuție pe această temă, Consiliul TRIPS al OMC a dezbătut subiectul timp de 3 ore, dar nu a reușit să ajungă la un acord.

ADVERTISING

Propunerile trebuie susținute printr-un consens al celor 164 de membri ai OMC pentru a fi adoptate.

Țările bogate care fac parte din Organizația Mondială a Comerțului au decis însă să se reunească pentru o nouă rundă de discuții în aprilie, înainte de următoarea reuniune a Consiliului TRIPS programată în 8-9 iunie.

Ngozi Okonjo-Iweala, director general al OMC, a declarat că discuţiile TRIPS sunt „extrem de importante”, dar a precizat că guvernele şi întreprinderile trebuie să acţioneze acum pentru a creşte producţia, în special pe pieţele emergente.

Ea a spus că producătorii ar trebui să se întâlnească cu organisme precum Organizația Mondială a Sănătății și Alianța pentru Vaccinuri GAVI pentru a analiza opțiunile existente.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇