Tulpina indiană nu este mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID, dă asigurări Valeriu Gheorghiță

Tulpina indiană nu este mai rezistentă la vaccinurile anti-COVID, dă asigurări Valeriu Gheorghiță

Vaccinurile anti-COVID 19 sunt la fel de eficiente faţă de formele severe de COVID-19 cauzate de tulpina indiană, care a fost detectată, joi, și în țara noastră.

Asigurările vin de la medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii", a explicat medicul militar.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, tulpina care provine din India nu este mai contagioasă decât celelalte.

"Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Important este că vaccinurile "cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare", spune acesta.

ADVERTISING

"Tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea", a apreciat el.

Un laborator de analize din oraşul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă "indiană" a noului coronavirus, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇