Autosuspendare, numele tău tot Ludovic Orban este

Autosuspendare, numele tău tot Ludovic Orban este

După Costel Alexe care s-a ,,autosuspendat” din funcția de șef al organizației județene PNL și Mihai Chirica s-a retras și el din nu știu ce funcție din partid.

Ca să mă declar naiv aș putea să spun că nu știu cât a cântărit în hotărârea celor doi amenințarea de ieri a președintelui, dar aș pune pariu pe un Lamborghini că cei doi se gândeau deja cum să procedeze ca să minimalizeze efectul ,,politic” al inculpărilor DNA în ideea de a rămâne mufați la banul public și de căpăta spațiu de manevră în viitor pentru a profita de funcțiile publice în care sunt ancorați.

Soluția este clasică, cei doi se ,,retrag” din funcțiile de partid dar rămân cu funcțiile în care au fost ,,aleși”, cea de șef al județului, respectiv cea de primar al Iașiului. Motivul este simplu, cică în funcțiile astea au fost aleși, deci nu pot renunța la ele.

ADVERTISING

Logica ne spune că dacă și în funcțiile de partid au fost aleși aidoma ca în cele publice, cei doi ar trebui să plece și din aceste funcții. Tot logica ne spune că fiind cei doi aleși de o grămadă de oameni în funcțiile publice dar de mult, mult mai puțini oameni în funcțiile de partid, cei doi ar trebui să se retragă în principal din funcțiile astea publice pentru că prin prezența lor acolo au mințit și au dezamăgit mai mulți oameni.

Cei doi se retrag, dar în spatele lor vor rămâne cei ce fac parte din camarila acestora, prieteni, șpăgari sau ce or mai fi ei. Prin funcțiile publice din care cei doi nu se retrag, pot controla partidul fără să mai fie în nu știu ce funcții din organizația județeană a PNL. Dacă acest Costel Alexe s-a pretat din funcția ce ministru la o șpagă ,,mică”, niște tone de tablă acolo, crezându-se acoperit politic, dacă va fi pus la zid de DNA, va crește miza devalizării banului public, chiar dacă farurile presei vor fi puse pe el și va căuta sprijin politic ca să încerce să scape din menghina asta. Dacă va face același calcul ca Năstase, Dragnea sau epigonii lor va constata că dacă e să ieși din politică pe ușa din dos, e rentabil să faci bani serioși până se întâmplă asta.

Calculul dumnealor este simplu: cu banii ,,agonisiți” pot plăti avocați foarte buni, avocați meseriași dar ipocriți sadea care să prelungească procesele cât de mult se poate. În ăst răstimp afacerile vor curge mai rapid ca înainte și cei doi vor avea o perioadă de grație în care banul public le va curge în buzunar. Mai mult de atât, cu cât termenul de pedepsire se va apropia și îndrăznerala celor doi va crește exponențial. Cu cât cheltuielile vor crește cu atât cei doi vor fi mai tentați să-și acopere cheltuielile din banul public.

De ce nu a reacționat Ludovic Orban în baza principiului ,,fără penali în funcții publice”, repet, în funcții publice, nu de partid? Simplu, pentru că poate pierde organizația de Iași în perspectiva congresului PNL. Aplicarea principiilor în viața politică poate fi mortală dacă nu îți aduc câștig și atunci e mai convenabil să dai dracului principiul dacă te poate arde la vot.

Faptul că Ludovic Orban nu a reacționat rapid poate fi o dovadă că în organizația de Iași lucrurile nu au fost tocmai cușer și liderul partidului a avut nevoie de timp pentru a se asigura că nu va pierde organizația de acolo. A avut nevoie de timp ca Alexe și Chirica să-și mobilizeze oamenii și să se asigure că, chiar dacă se vor ,,autosuspenda”, nimeni nu va mișca în front. În mod cert declarațiile de ,,autosuspendare” a celor doi pot fi puse pe seama faptului că la Iași lucrurile s-au rezolvat în favoarea lui Ludovic Orban.

Din punct de vedere politic, cei doi inculpați vor face pasul în spate. În realitate vor controla organizația fără scrupule, vor juca în favoarea lui Orban ca acesta să conducă în continuare PNL, cu orice preț, pentru că viitorul lor financiar depinde de asta.

Președintele Iohannis și pupilul său, Florin Cîțu, au pierdut bătălia asta. Ludovic Orban a câștigat și speră ca lucrurile să meargă în continuare la Iași în favoarea sa, în perspectiva congresului paridului. Dar socotelile astea de acasă nu vor fi aidoma celor din târg, pentru că un nou asemenea scandal în altă organizație și un același mod de ,,abordare și rezolvare” se va dovedi contraproductiv pentru șeful partidului.

Mai multe informații despre subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇