În aceeaşi zi cu Costel Alexe, şi Mihai Chirică s-a autosuspendat din funcţia deţinută în PNL, după ce a fost pus sub acuzare

În aceeaşi zi cu Costel Alexe, şi Mihai Chirică s-a autosuspendat din funcţia deţinută în PNL, după ce a fost pus sub acuzare

Primarul din Iași, Mihai Chirica, a anunțat că se suspendă din funcția de președinte interimar al filialei PNL a orașului Iași, la câteva ore după ce Costel Alexe s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași, filiala județeană.

"Am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid.

Sunt cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu, sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!", a scris Chirica pe Facebook.

Edilul a precizat că timpul va demonstra că nicio acuzație de natură penală lansată împotriva sa nu este adevărată și că și-a respectat jurământul față de ieșeni și oraș.

"Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieșenilor, împreună cu colegii din PNL și cu toți cei care doresc binele acestui oraș!", a punctat Mihai Chirica

Ce acuzații i se aduc lui Mihai Chirica în dosarul de înşelăciune cu terenuri

15 persoane, între care primarul Iaşiului, fostul arhitect-şef al oraşului şi patronul unui ziar local, sunt urmărite penal de DIICOT în dosarul privind concesionarea unui teren al Primăriei Iaşi.

Mai exact, primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, anchetatorii având indicii că primarul ar fi avut cunoştinţă despre faptul că un teren situat în zona Sărărie din municipiu face obiectul unor tranzacţii dubioase, notează News.ro

Patru dintre cele 15 persoane au fost iniţial reţinute de procurorii DIICOT. Este vorba despre fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi.

Instanţa a decis ca Mustiaţă, Gavriluţă şi Asimionesei să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce notarul Răzvan Ionuţ Costin va fi cercetat în stare de libertate.

Acuzaţiile cele mai grave sunt formulate împotriva lui Florin Asimionesei, acesta fiind cercetat, între altele, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Primarul Mihai Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, în timp ce actualul city-manager al Iaşiului, Gabriel Harabagiu, este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Amintim că luni au avut loc 23 de percheziţii domiciliare, în cadrul acestui dosar penal în care se fac cercetări pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Din cercetări a reieşit că grupul infracţional organizat ar fi avut şi ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituţii publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituţie publică, utilizându-se manopere dolosive şi documente falsificate, în paguba autorităţii deliberative.

Toate acestea ar fi avut consecinţă inducerea în eroare a instituţiei publice şi maximizarea profitului în favoarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor. Instituţia publică ar fi fost deposedată de terenul reprezentând aport în cadrul asocierii iniţiale, ieşit definitiv din folosinţa sa, alături de beneficiile neîncasate stabilite conform obiectului nerealizat al asocierii.

Obligaţiile asumate de societatea comercială prin contractual încheiat cu instituţia publică nu ar fi fost respectate şi nu ar fi fost edificată o pensiune, conform autorizaţiei de construcţie, ci un imobil de apartamente, care ar fi fost vândute după dezmembrarea imobilului la notariat, către diverse persoane fizice.

De asemenea, ar fi fost dezmembrat şi cedat ilegal dreptul de folosinţă asupra terenului instituţiei publice, fără acordul acesteia.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare susţin că dosarul vizează modul în care Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi, ar fi vândut mai multe apartamente în imobilul ridicat în zona Sărărie pe un teren care ar fi fost concesionat în mod fraudulos de Primăria Iaşi.

Și Costel Alexe (şeful CJ Iaşi), acuzat de  luare de mită şi instigare la delapidare într-un dosar DNA, a transmis miercuri că se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași. Totuși, el rămâne președintele Consiliului Județean, funcţie în care a fost ales.

Poziția lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, marți, despre cazurile Costel Alexe și Mihai Chirica, cerând PNL să reacționeze politic.

„Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă n-o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță”, a declarat Klaus Iohannis, marți, într-o conferință de presă, când a fost întrebat despre dosarele penale ale celor doi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇