Cursul de coliziune Iohannis - Orban și încă un ministru în vizor

Cursul de coliziune Iohannis - Orban și încă un ministru în vizor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Klaus Iohannis a ieșit în fața presei pentru a pune în ordine ultimele chestiuni după criza din coaliție și pentru funcționarea ei în continuare. Dar și-a și fixat un exercițiu de autoritate cu impact major în PNL.

Îl susțin pe premierul Cîțu, a ținut dl Iohannis să sublinieze după ce s-a afișat, de altfel, repetat cu șeful Guvernului.

Replica aceasta a plutit în aer în toată perioada recentei crizete politice și arată de ce USR-PLUS a comis o uriașa greșeală strategică aruncându-se să ceara înlocuirea premierului. Nu o puteau obține, dar puteau să știe acest lucru. De acum ar trebui să le fie clar.

ADVERTISING

În egală măsură președintele a ținut să arate că nu dorește să transforme USR-PLUS în țapul ispășitor pentru eșecuri sau poticneli, fie ele și de etapă cum e în cazul PNRR: „Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și a prezentat fix ce a fost agreat la Guvern, în coaliție. Nu a prezentat un plan propriu”.

Este o declarație care strică puțin petrecerea liberalilor, care se pregăteau să facă din ministrul Ghinea vinovatul pentru toate ajustările care trebuie aduse PNRR.

Mai mult, având în vedere că amputările vor fi foarte neplăcute pentru urechile primarilor liberali, ele trebuie asumate de însuși premierul liberal care se va duce la Bruxelles, împreună cu ministrul Ghinea, pentru negocierea PNRR, pentru angajament pe reforme, pentru a împarți și pasivul, și activul demersului.

Pe de altă parte, președintele l-a criticat explicit pe Stelian Ion pentru că nu a discutat cu nimeni proiectele Legilor Justiției în forma finală a Ministerului Justiției înainte de a le trimite la CSM, unde, alt eșec, a fost refuzat pentru că proiectele nu trecuseră prin avizare interministerială:

„Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion n-a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii, drept pentru care coaliţia a înfiinţat o comisie de parlamentari care împreună cu ministrul, sigur, şi cu alte autorităţi, vor analiza aceste propuneri. (…) Evident că eu nu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate şi în consecinţă, personal, nu sunt de acord cu această variantă, dar nu ştiu dacă ea vă rămâne sau nu va rămâne în proiect”.

De remarcat că dl Iohannis infirmă astfel o știre pe „surse convergente” potrivit căreia președintele ar fi fost consultat de ministrul Ion, prin intermediul consilierei care răspunde de legislație, înainte de trimiterea proiectelor la CSM, și observațiile președintelui ar fi fost incluse în proiect.

Din informațiile mele dl ministru a informat, într-adevăr, la nivel de consilier prezidențial că e gata cu proiectele și i s-ar fi indicat să urmeze procedura, ceea ce a făcut, dar în accepțiunea domniei sale.

Devin astfel credibile și informațiile pe surse potrivit cărora primul ministru vizat pentru revocare în acest guvern ar fi fost dl Ion, însă criza din Sănătate l-ar fi salvat. Temporar.

Foarte interesant este cursul de coliziune pe care președintele Iohannis s-a plasat în raport cu președintele PNL Ludovic Orban în chestiunea „penalilor” de la Iași, președintele CJ Costel Alexe și primarul Mihai Chirică.

Unde sunt criteriile de integritate anunțate și de dvs și de liberali în campanie, după cazurile Chirică și Costel Alexe?

Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul. Dacă nu o va face în următoarele zile o să am o discuție pe această speță.

La cazul Costel Alexe ați făcut solicitarea și partidul v-a ignorat. Mai contează părerea dvs în PNL?

Vom vedea”.

Nu partidul a ignorat solicitarea, ci dl Orban, însă de această dată provocarea e frontală și nu poate avea decât un singur învingător. Iar ceea ce se va întâmpla poate fi decisiv chiar pentru perspectiva congresului PNL.

Pentru L. Orban, a retrage sprijinul politic celor doi lideri PNL din Iași e o decizie extrem de dificilă. Ar putea pierde filiala controlată în stil caracatiță de cei doi. În plus, ar însemna și o victorie pentru USR-PLUS Iași, filiala condusă de Cosette Chichirău, detestată de liberali, ceea ce ar pica extrem de prost.

Deci dacă o face, pierde destul de mult în partid. Dacă nu o face, riscă o replică prezidențială pe măsura afrontului și ar fi straniu ca președintele să fi aruncat această mănușă fără să fie sigur că va câștiga. Dacă Ludovic Orban câștigă în fața lui Klaus Iohannis, calea spre realegere îi e deschisă, iar mandatul președintelui poate fi considerat încheiat din punctul de vedere al relevanței și autorității.

Ceea ce însăși conferință de presă de marți arată că dl Iohannis nu are de gând.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇