Iohannis dă asigurări 100% că PNRR va fi un succes, l-a preferat pe Predoiu lui Stelian Ion și nu e mulțumit că PNL nu-i sancționează pe liberalii ”penali” (Video)

Iohannis dă asigurări 100% că PNRR va fi un succes, l-a preferat pe Predoiu lui Stelian Ion și nu e mulțumit că PNL nu-i sancționează pe liberalii ”penali” (Video)

Președintele Klaus Iohannis a susținut marți seară o conferință de presă, în care le-a cerut românilor ca, deși vârful valului 3 al pandemiei de COVID pare că a trecut, să respecte în continuare măsurile de protecție.

Șeful statului a spus că revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape, dar că până când suficienți români se vor fi vaccinat trebuie păstrată vigilența.

Astfel, Iohannis a făcut un apel ca de Paște să se respecte măsurile, considerând că cea mai mare dovadă de iubire față de cei din jur este să ne și să îi protejăm. Președintele a lăudat și organizarea BOR pentru Paște și implicarea reprezentanților cultelor în campania de vaccinare anti-COVID.

Cum conferința s-a desfășurat imediat după ședința CSAT, jurnaliștii au vrut să știe și cât de mari sunt amenințările din partea Rusiei. Președintele a spus că sunt luate măsuri la nivel internațional pentru dezescaladarea tensiunilor din regiunea Mării Negre și a subliniat că expulzarea diplomatului militar rus de ieri nu are nicio legătură cu situațiile din ultima vreme.

Șeful statului a insistat și că totul decurge bine în ce privește Planul Național de Reziliență și Redresare și că negocierile cu Comisia Europeană sunt firești. El a dat asigurări 100% că România va putea beneficia de fondurile europene și că cei care spun că PNRR va fi respins la Bruxelles vorbesc ”prostii”.

Jurnaliștii l-au întrebat pe președinte și de tensiunile din Coaliție, de modul în care ministrul Stelian Ion lucrează la modificarea Legilor Justiției, de faptul că PNL îi ține în brațe pe ”penalii” Costel Alexe și Mihai Chirică, dar și de ce el personal nu a retrimis legea care îi scapă pe evazioniști înapoi în Parlament, în loc să o promulge. La toate acestea răspunsurile lui Iohannis au fost destul de vagi.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, principalele momente și declarații de la conferința președintelui Klaus Iohannis:

Conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni
  • Bună seara tuturor.
  • Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.
  • În noaptea de Înviere restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel încât toți cei care vor să participe să o poată face.
  • Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, am văzut-o și în duminica aceasta, de Florii.
  • Dragi români, haideți să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere.
  • Ce altă dovadă mai mare de iubire putem da de Paști decât respectul și grija față de ceilalți.
  • E al doilea an cu restricții, dar de data aceasta veștile sunt pozitive. Speranțele s-au transformat rapid în certitudini.
  • Vaccinarea cât mai multor români înseamnă cât mai puține infectări și decese. Înseamnă eliminarea restricțiilor, sfârșitul pandemiei și revenirea la normalitate.
  • Chiar dacă am depășit vârful acestui val epidemiologic nu suntem încă în măsură de a renunța de tot la restricții.
  • Restricțiile s-au dovedit corecte, adecvate și luate la timp.
  • Până în acel moment când vom stopa răspândirea virusului trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim: pandemia nu a dispărut. Se impune să fim la fel de vigilenți.
  • Știm că este greu, că de mai bine de un an am renunțat la viața noastră obișnuită.
  • Dar revenirea la normalitate e din ce în ce mai aproape.
  • Vaccinarea este singura cale de a pune capăt acestei pandemiii și de a ne recâștiga dreptul la o viață normală, fără restricții.
  • Stă în puterea fiecăruia dintre noi așa că vă invit pe toți să vă vaccinați.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

ÎNTREBĂRI:

Legat de legea pe care ați promulgat-o care îi scapă pe evazioniști de pedepse. De ce ați promulgat-o și nu ați întors-o la Parlament?

  • Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că legea este constituțională și a fost promulgată. Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să o modifice și cu bucurie voi promulga o lege care corectează eventuale erori.

Ne putem aștepta la un nou scenariu ca în 2008 în Georgia?

  • Este imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Se pregătește un mare exercițiu militar în toamna acestui an și cu toții sprăm ca măsurile să ducă la detensionarea situației în zona Mării Negre.

Unde sunt criteriile de integritate anunțate și de dvs și de liberali în campanie, după cazurile Chirică și Costel Alexe?

  • Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul. Dacă nu o va face în următoarele zile o să am o discuție pe această speță.

La cazul Costel Alexe ați făcut solicitarea și partidul v-a ignorat. Mai contează părerea dvs în PNL?

  • Vom vedea.

În cazul diplomatului rus expulzat din România, reacția de la Moscova poate fi văzută ca o amenințare la adresa securității României?

  • Nu are nicio legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre.

Cum va arăta campania de promovare a vaccinării, având în vedere că în centre se duc tot mai puțini oameni? Vă gândiți să apelați la artiști urmăriți de tineri?

  • Guvernul pregătește o campanie amplă. Vor fi implicați artiști, sportivi, politicieni. Vor fi deschise noi și noi facilități ca să venim noi către cetățean. Din ce în ce mai mult se va renunța la programări, la rezervări, oamenii vor merge să se vaccineze și se vor mai programa doar pentru rapel. Eu sunt optimist și cu siguranță românii sunt de partea noastră.
ADVERTISING

Dl Arafat nu e supus unei evaluări. E omul potrivit la locul potrivit?

  • Și el este evaluat periodic de ministrul de Interne.

Cât de bine funcționează coaliția de vreme ce am cerut o lună în plus ca să depunem PNRR?

  • Din informațiile mele, până la acest moment o singură țară a depus planul, Portugalia, care deține și președinția rotativă. Majoritatea statelor europene nu au finalizat, lucrează în continuare la ele, împreună cu Comisia, ceea ce facem și noi. Ceea ce înseamnă că suntem mainstream.
  • Știm foarte bine din experiența anilor trecuți că aceste negocieri cu CE nu sunt simple deloc. Nici de data aceasta nu sunt simple. Noi suntem pregătiți și vom avea mai multe etape. Coaliția funcționează foarte bine. Vom avea zilele următoare noi discuții în interiorul guvernului, coliției, cu CE, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft și până la finalul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, care va putea fi depus.
  • Termenul a fost unul orientativ, nu obligatoriu, deci pentru aproape toți e de așteptat ca termenul să fie împins spre finalul lui mai sau chiar și mai târziu.

Sunteți mulțumit de cum funcționează depolitizarea (după scandalul Apele Române, Spitalul din Arad, fiica lui Vela)?

  • Evident că mai e mult de lucru. Nu vreau să intru în detaliile unor cazuri concrete dar pot să vă spun că mă aștept la o accelerare a procedurilor de reformare. Acest lucru l-am spus și Coaliției și voi urmări cu foarte mare atenție să se întâmple acest lucru.

Ce șanse dați României să acceseze fondurile pe care și le-a propus prin PNRR și dacă nu se întâmplă cine ar trebui să fie tras la răspundere?

  • Șansele sunt de 100%. Nu e nicio întrebare aici. Vorbele din Opoziție sunt pentru că ei sunt supărați că sunt în Opoziție. Nu e ca la examenul de BAC unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu este o jucărică.
  • Comisia are propriile pretenții și complicația apare prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat. Dar nu există varianta în care acest plan să fie respins. Este cert. Discuțiile cu respins sunt prostii. Planul nu poate fi respins, ci renegociat până este bun.

Ar fi Florin Cîțu potrivit pentru șefia PNL, l-ați susține?

  • Președintele nu e membru de partid. Faptul că merg cu premierul la diferite evenimente e semn de susținere a premierului.

Care a fost necesitatea pentru care România anul trecut în septembrie a finanțat cu 100.000 de euro protestele împotriva puterii din Belarus, când în aceeași perioada MF împrumuta bani?

  • Una-i una, alta-i alta. Noi am încurajat prin diverse măsuri, împreună cu partenerii noștri, societatea civilă din Belarus, și încurajăm în continuarea parcursul Belarusului pe calea democrației.

Unul dintre obiectivele principale ale celui de-al doilea mandat era modificarea Legilor Justiției. Recent, această modificare a fost o sursă de tensiune în coaliție. Dvs v-ați consultat cu ministrul Stelian Ion?

  • Introducerea avizului conform este opozabilă ministrului și nu președintelui, e un detaliu care nu a fost bine explicat public. Ca să fiu mai clar: dacă avizul CSM-ului devine conform, va putea refuza propunerea ministrului, dar nu pe președinte. Totuși mi se pare un pas care ar trebui mai bine discutat și întregul proiect ar trebui mai bine discutat.
  • Proiectul ministrului Predoiu a fost discutat pe larg, cel al ministrului Stelian Ion a fost trimis direct CSM-ului pentru avizare, ceea ce nu a corespuns nici spiritului legii, nici acordului coaliției. Este evident că în coaliție a existat o oarecare nemulțumire.

Deci președintele va putea numi un candidat care are aviz negativ de la CSM?

  • Aceste chestiuni sunt în faza de proiect, după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuțiile președintelui României trebuie diminuate și personal nu sunt de acord cu această variantă. Dar nu știu dacă ele vor rămâne sau nu în proiect.

Sunteți foarte implicat în constituirea PNRR. În cadrul PNL au apărut nemulțumiri față de Cristian Ghinea. Dvs sunteți mulțumit? E nevoie ca premierul să preia negocierile?

  • Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și a prezentat fix ce a fost agreat la Guvern. Nu a prezentat un plan propriu. Sigur, obiectivele României sunt foarte clare: dezvoltarea infrastructurii, a spitalelor, a școlilor, digitalizarea, transformarea verde și multe altele. Au fost incluse obictive de investiții pe care noi le considerăm importante.
  • Negocierile cu CE sunt dificile, pentru că Comisia are pretenția ca totul să fie explicat foarte bine. Nu ne-am așteptat ca la primul draft să ni se spună că totul e perfect. Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles dar ele nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei. Lucrurile vor merge mai departe.
  • Premierul este premierul și conduce Guvernul, deci orice discuție care ține de guvern e în responsabilitatea premierului, după Sărbători premierul și ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles.

Cum pot fi determinați oamenii de la țară să se vaccineze. Cereți susținerea Bisericii?

  • Bisericile au reacționat foarte favorabil, în special pot să menționez reacția Bisericii Ortodoxe Române. Dar reprezentanții tuturor cultelor s-au întâlnit cu premierul și au stabilit o abordare pro-activă, pro-vaccinare.
  • În mediul rural au fost gândite campanii care merg la fața locului. Am fost și eu la prima acțiune de centru mobil, în Afumați. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei și asta vom face și în continuare.

După 1 iunie se va discuta despre relaxarea restricțiilor, cum rămâne cu starea de alertă, când va fi ridicată?

  • Va fi ridicată atunci când specialiștii ne spun că putem să continuăm și fără măsurile speciale care se instituie doar în starea de alertă. E clar că trebuie să ne vaccinăm, să scadă numărul de persoane infectate, de persoane de la ATI și eu îmi doresc să scadă mult, mult, numărul de decese.

Mâine se decide soarta pașaportului de vaccinare. V-ați schimbat opinia, îl veți susține?

  • Nu am fost reticent de ideea unui certificat, ci de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu putem să împărțim cetățenii în două categorii, unii să poată să meargă în concedii și alții să nu poată.
  • Nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi de exemplu libertatea de mișcare. Nu existența certificatului este problematică ci felul cum îl folosim. Să nu facem din el un element al discriminării.

În România a apărut ideea că se va merge la restaurant sau festival pe baza unui astfel de certificat...

  • Aceste chestiuni vor fi analizate foarte foarte atent și ne vom exprima pe baza acestor chestiuni.
  • Vă mulțumesc. Vă doresc Sărbători Pascale binecuvântate!

17:27 - Înainte ca președintele Iohannis să vină în fața jurnaliștilor, Administrația Prezidențială a transmis, în mare, care au fost temele discutate în cadrul ședinței CSAT. Este de așteptat ca șeful statului să detalieze subiectele.

Aici găsiți detaliile oferite de Administrația Prezidențială: Liderii din CSAT au stabilit măsurile de securitate în fața agresiunilor Rusiei și cum vor fi aduși acasă cei 615 militari din Afganistan


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇