O sursă excelentă de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, suplimentele zilnice de ulei de pește sunt o modalitate populară de a scădea riscul bolilor cardiovasculare la distanță. Și totuși, un studiu ar trebui să ne dea de gândit.
Cercetarea, recent realizată în Marea Britanie pe peste 415.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, a arătat că, în anumite cazuri, aceste suplimente fac mai mult rău decât bine, scrie CNN.
Aproape o treime dintre subiecți, care au fost monitorizați în medie timp de 12 ani, au declarat că au folosit în mod regulat suplimente de ulei de pește.
În cadrul studiului, s-a arătat că uleiul de pește a ajutat doar persoanele cu boli de inimă existente, nu și pe restul.
În cazul persoanelor fără probleme cardiace, utilizarea regulată a suplimentelor de ulei de pește a fost asociată cu un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și cu un risc sporit cu 5% de a suferi un AVC, se arată într-un raport publicat de BMJ Medicine.
Totuși, acest supliment a fost util în unele cazuri: persoanele cu afecțiuni cardiace existente la începutul cercetării au avut un risc cu 15% mai mic de a trece de la fibrilația atrială la un infarct miocardic (atac de cord) și un risc cu 9% mai mic de a trece de la insuficiență cardiacă la deces atunci când au folosit în mod regulat ulei de pește.