Un nivel ridicat de omega-3 din sânge, asociat cu un risc mai mic de demență

Un nivel ridicat de omega-3 din sânge, asociat cu un risc mai mic de demență

Un studiu recent realizat în Spania a constatat o asociere între un nivel ridicat de acizi graşi omega-3 în sânge şi un risc mai mic de apariţie a demenţei şi bolii Alzheimer.

Omega-3 reprezintă un grup de acizi graşi care se găsesc preponderent în peştele gras şi anumite fructe de mare, precum şi în unele surse vegetale, cum ar fi uleiul de soia, nucile şi seminţele de in.

Studiul de față s-a bazat pe analiza datelor provenite de la 260.000 de persoane incluse în baza de date UK Biobank, cel mai mare număr de participanţi folosit vreodată în cercetările realizate în acest domeniu.

ADVERTISING

Din analiza sângelui unui număr atât de mare de subiecți, autorii studiului au trans concluzia că nivelurile ridicate de omega-3 sunt asociate cu un risc mai mic de demență și Alzheimer pentru toate grupele de vârstă – și sub 40 de ani și peste 60 de ani - atât pentru bărbaţi, cât şi femei.

Cu toate acestea, „cele mai puternice asocieri sunt la bărbaţi și la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani”, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nutrients.

Tipul de omega-3 descris în mod istoric drept cel mai benefic este acidul docosahexaenoic (DHA), care se găseşte în principal în peştele gras. Însă noul studiu asociază beneficiile şi cu alte tipuri de omega-3.

ADVERTISING

Astfel, cercetarea „întăreşte ideea că există unele alimente, care nu trebuie să fie neapărat peşte, cum ar fi nucile, care ar putea fi benefice pentru sănătatea creierului”, mai spun o parte dintre autorii studiului, oameni de știință de la Hospital del Mar, în Spania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇