Anumite probleme de sănătate pot crește riscul de demență cu debut precoce - studiu

Anumite probleme de sănătate pot crește riscul de demență cu debut precoce - studiu

Deficiența de vitamina D, depresia și diabetul se numără problemele de sănătate care cresc riscul de demență cu debut precoce, sugerează un recent studiu realizat de oameni de știință olandezi și britanici.

În demența cu debut precoce simptomele bolii apar înainte de vârsta de 65 de ani.

Cercetarea contestă ideea că genetica este singura cauză a demenței. O serie de probleme de sănătate, care ar trebui țintite, pot duce la declanșarea bolii, au descoperit oamenii de știință, conform BBC.

De vină pot fi și abuzul de alcool, accidentul vascular cerebral (AVC), izolarea socială sau deficiența de auz.

ADVERTISING

Persoanele cu o educație formală mai înaltă au fost considerate a fi mai puțin expuse riscului.

Studiul „deschide noi orizonturi de cercetare” și ar putea „anunța o nouă eră” pentru intervențiile de reducere a cazurilor noi, a explicat dr. Janice Ranson, unul dintre autorii cercetării.

Cea mai frecventă caracteristică a demenței este pierderea memoriei, dar alte simptome includ schimbări de comportament și uitarea unor locuri familiare.

Studiul, realizat de oameni de știință din Marea Britanie și din Olanda, este „cel mai mare și mai solid studiu de acest tip realizat vreodată”, a declarat unul dintre autori, profesorul David Llewellyn.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetarea a analizat date de la peste 350.000 de persoane sub 65 de ani din Marea Britanie.

Profesorul Llewellyn a declarat că mai sunt încă multe de aflat, dar studiul arată faptul că s-ar putea lua măsuri pentru a reduce riscul declanșării acestei afecțiuni.

Adesea se presupune că afecțiunea este genetică, dar pentru multe persoane nu se știe exact care este cauza, acesta fiind motivul principal pentru care echipa și-a propus să investigheze și alți factori de risc în acest studiu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇