Sedentarismul crește riscul de demență

Sedentarismul crește riscul de demență

Un studiu derulat în SUA pe aproape 50.000 de bărbați și femei cu vârste peste 60 de ani a ajuns la concluzia că oamenii care stau peste 10 ore pe scaun zilnic prezintă un risc mare de a fi diagnosticați cu demență.

Dacă cercetările anterioare arătaseră deja că oamenii care stau mult timp așezați pe tot parcursul zilei, la birou și acasă, în fața televizoarelor și computerelor prezintă un risc crescut de a se alege cu boli de inimă, obezitate, diabet și alte afecțiuni, iată că și demența se adaugă acestei liste. Practic, bolile enumerate sunt factori de risc pentru demență, au explicat oamenii de știință.

ADVERTISING

Partea bună e că niciodată nu e prea târziu să-ți schimbi obiceiurile și să ai de câștigat. Iar când vine vorba de demență, exercițiul fizic s-a dovedit că ajută, chiar dacă nu se cunoaște exact mecanismul. Mișcarea este asociată cu schimbări în creier, în hippocampus, care este important în formarea amintirilor. În plus, tot mișcarea ajută materia cenușie să nu se reducă, a explicat pentru Medical News Today dr. Carolyn Fredericks, profesor de neurologie la Școala de Medicină Yale.

Iar cel mai bun tip de mișcare este ”cardio”, care previne declinul cognitiv și scade riscul de demență. E nevoie de 30 de minute de cardio zilnic, la nivel moderat, unul care ți-ar permite să vorbești (fără să-ți pierzi complet suflul) cu cineva în timp ce faci sport.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, spun oamenii de știință, orice fel de mișcare este benefică. Poți să nu faci sport deloc, dar să fii în picioare toată ziua, iar atunci riscul de boală scade.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇