Anumite trăsături de personalitate ne pot proteja de demență – e concluzia unui studiu recent.
Cercetarea, de fapt o analiză a nu mai puțin de opt studii anterioare, realizate pe 44.000 de persoane, a arătat că personalitatea noastră este în stare să ne protejeze de demență, cu condiția să cultivăm acele trăsături pozitive.
Concret, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Northwestern din Chicago, trăsături de personalitate precum conștiinciozitatea, sociabilitatea și pozitivitatea par să scadă riscul ca o persoană să fie diagnosticată cu demență.
Pe de altă parte, a fi nevrotic și negativist aduc cu sine un risc mai mare de declin mental, a constatat același studiu, scrie UPI.
Dacă se adaugă și scorurile scăzute pentru conștiinciozitate sau extraversiune, riscul de boală crește.
”Persoanele nevrotice sunt mai predispuse la anxietate, dispoziție și îngrijorare, în timp ce persoanele conștiincioase sunt mai predispuse să facă exerciții fizice, să meargă la consultații medicale preventive și să bea mai puțin”, a explicat Eileen Graham, profesor asociat de științe sociale medicale la Northwestern.
Însă astfel de trăsături negative pot fi modelate și stă în puterea noastră să încercăm să schimbăm ceva. Deschiderea către experiență poate fi cultivată, la fel agreabilitatea și satisfacția în viață, iar astfel de trăsături au fost asociate cu un risc mai mic de demență.