Medicația de durată pentru refluxul gastric, risc crescut de demență și nu numai - studiu

Medicația de durată pentru refluxul gastric, risc crescut de demență și nu numai - studiu

Utilizarea pe termen lung a unor medicamente împotriva refluxului gastric a fost asociată cu un risc crescut de mai multe boli, printre care și demență, arată un nou studiu.

Persoanele care iau medicamente pentru refluxul acid, numite inhibitori ai pompei de protoni (IPP), timp de patru ani și jumătate sau mai mult pot avea un risc mai mare de demență în comparație cu cei care nu au un astfel de tratament, arată studiul publicat de revista Neurology și citat de Washington Post.

Refluxul de acid are loc atunci când acidul gastric curge în esofag, de obicei, după consumarea alimentelor sau atunci când se stă întins. Persoanele cu reflux acid pot avea arsuri la stomac și ulcere.

ADVERTISING

Persoanele în cauză pot dezvolta boala de reflux gastroesofagian (GERD), care poate duce la cancer de esofag. Cercetări anterioare au asociat această afecțiune cu un risc mai mare de accident vascular cerebral (AVC), fracturi osoase și boli cronice de rinichi. Studiul recent a arătat însă că nu sunt singurele pericole, afecțiunea fiind asociată și cu demența.

„Deși nu am găsit o legătură cu utilizarea pe termen scurt, am descoperit un risc mai mare de demență asociat cu utilizarea pe termen lung a acestor medicamente”, a precizat autorul studiului, Kamakshi Lakshminarayan, de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Minnesota, SUA, membru al Academiei Americane de Neurologie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au luat medicamente pentru refluxul acid timp de mai mult de 4,4 ani au avut un risc cu 33% mai mare de a dezvolta demență, comparativ cu persoanele care nu au luat niciodată aceste medicamente.

Cercetătorii nu au constatat un risc mai mare de demență în cazul persoanelor care au luat medicamentele timp de mai puțin de 4,4 ani.

Acest studiu nu dovedește că medicamentele pentru refluxul acid cauzează demență, ci indică doar o asociere, au avertizat autorii.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇