Analizele medicale de rutină care ar putea indica riscul de demență

Analizele medicale de rutină care ar putea indica riscul de demență

Testele de rutină pentru nivelurile de colesterol și trigliceride sunt efectuate în mod obișnuit ca parte a îngrijirii medicale standard. Însă rezultatele lor pot fi interpretate în mai multe feluri.

Recent, oamenii de știință au observat că fluctuațiile acestor rezultate de-a lungul timpului pot indica un risc crescut de demență, scrie Neurology.

Concret, persoanele în vârstă care au niveluri fluctuante de colesterol și trigliceride ar putea avea un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer și de alte tipuri de demență, în comparație cu cele care au niveluri constante, relevă studiul, care a presupus monitorizarea a peste 11.000 de persoane timp de 13 ani.

ADVERTISING

Pe parcursul cercetării, peste 2.400 de persoane au fost diagnosticate cu Alzheimer sau o altă formă de demență și nu întâmplător, spun oamenii de știință, acestea făceau parte din grupul cu cele mai mari variații ale valorilor acestor analize.

„Este nevoie urgentă de strategii de prevenire a bolii Alzheimer și a demențelor asociate”, a declarat autoarea studiului, Suzette J. Bielinski, doctor în științe, de la Clinica Mayo din Rochester, SUA. Un astfel de studiu poate fi un punct de plecare, pentru că ar însemna ca populația cu risc să fie monitorizată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, lucrurile nu sunt încă clare și vor mai trebui efectuate cercetări. „Rămâne neclar de ce și cum sunt legate nivelurile fluctuante ale colesterolului și trigliceridelor de riscul de boală Alzheimer”, spune omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇