Peste un miliard de adulți de pe mapamond trăiesc cu hipertensiune. Dacă cercetări anterioare au legat hipertensiunea de un risc mărit de declin mental, până acum nu au fost cunoscute și mecanismele din spatele acestei realități.
Cercetătorii au descoperit că modificările în nouă părți din creier au fost legate de o tensiune arterială mai mare și de o funcție cognitivă mai proastă.
„Se știe de mult timp că hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru declinul cognitiv, dar nu era clar cum dăunează hipertensiunea arterială creierului”, spune coautorul studiului, profesorul Joanna Wardlaw, șefa departamentului de științe neuroimagistice de la Universitatea din Edinburgh.
Acum, oamenii de știință au descoperit zonele din creier care suferă de pe urma hipertensiunii. Când tensiunea nu este ținută sub control, se produc leziuni inclusiv la nivelul creierului. Deloc întâmplător, au descoperit oamenii de știință, în locurile unde existau leziuni, și funcția creierului era afectată, scrie Science Alert.
„Studiul nostru a identificat, pentru prima dată, părțile specifice ale creierului care sunt potențial asociate cu hipertensiunea arterială și deficiența cognitivă”, a declarat și Mateusz Siedlinski, biolog al Universității Jagiellonian, implicat în studiu.
O perioadă lungă în care sistemul cardiovascular este solicitat poate avea ca efect astfel de leziuni la nivelul creierului, care duc la declinul mental și, în final, demența.
Cercetătorii speră că descoperirile vor ajuta la prezicerea pierderilor de memorie și a demenței în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și intervenția în timp util, înainte ca acestea să se instaleze.