Ațipiți des peste zi? Există riscul de hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

Ațipiți des peste zi? Există riscul de hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral

Persoanele care dorm des au riscuri mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială și de a suferi un accident vascular cerebral, a constatat un nou studiu al cercetătorilor din Tucson, Arizona.

„Deși a trage un pui de somn nu este dăunător neapărat, multe persoane care trag un pui de somn pot face acest lucru din cauza somnului deficitar din timpul nopții.

Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate mai precară, iar siestele nu sunt suficiente pentru a compensa acest lucru”, a declarat psihologul clinician Michael Grandner, potrivit CNN.

ADVERTISING

Participanții la studiu care au ațipit în mod obișnuit în timpul zilei au avut un risc cu 12% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în timp și au avut un risc crescut, cu 24% mai mare, de a face un accident vascular cerebral, comparativ cu persoanele care nu au ațipit niciodată.

În cazul în care persoana avea mai puțin de 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială cu 20% în comparație cu persoanele care nu dormeau niciodată sau rareori peste zi, potrivit studiului publicat luni în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

AHA a adăugat recent durata somnului ca fiind unul dintre cei opt parametri esențiali pentru o sănătate optimă a inimii și a creierului.

Rezultatele s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au exclus persoanele cu risc ridicat de hipertensiune arterială, cum ar fi cele cu diabet de tip 2, cu hipertensiune arterială existentă, cu colesterol ridicat, cu tulburări de somn și care au lucrat în ture de noapte.

„Din punct de vedere clinic, cred că acest studiu evidențiază importanța ca furnizorii de servicii medicale să întrebe în mod curent pacienții despre somnolență și somnolență excesivă în timpul zilei și să evalueze dacă există alte afecțiuni care contribuie la aceasta, pentru a modifica potențial riscul de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru medicina circadiană și a somnului de la Școala de medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇