Un medicament pentru HIV, speranță pentru bolnavii de demență. Ce s-a descoperit în testele de laborator

Un medicament pentru HIV, speranță pentru bolnavii de demență. Ce s-a descoperit în testele de laborator

Un medicament folosit împotriva HIV pare să ajute creierul să elimine proteinele toxice care duc la boala Huntington și la un tip de demență, au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Cambridge.

Aceștia sunt optimiști că, dacă testele viitoare vor avea succes, acesta ar putea fi folosit ca terapie pentru tulburările neurodegenerative.

Acumularea acestor grupuri de proteine este legată de declinul cognitiv, dar cercetările efectuate pe șoareci au arătat că medicamentul antiretroviral maraviroc poate restabili capacitatea creierului de a le elimina.

ADVERTISING

Medicamentul, care este comercializat sub numele de Selzentry, în SUA, și Celsentri, în Europa, a avut ca efect reducerea morții celulelor cerebrale și încetinirea pierderii memoriei la șoarecii modificați genetic pentru a suferi de demență, scrie Science Alert, care citează un raport publicat de revista Neuron.

Este mult prea devreme pentru a spune dacă medicamentul poate ajuta propriu-zis la prevenirea demenței sau a bolii Huntington la șoareci, cu atât mai puțin la oameni, dar oamenii de știință sunt optimiști, așa că testele vor continua.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„În timpul dezvoltării acestui medicament ca tratament împotriva HIV, au existat o serie de alți candidați care au eșuat pe parcurs, deoarece nu au fost eficienți împotriva HIV. S-ar putea să descoperim că unul dintre aceștia funcționează eficient la om pentru a preveni bolile neurodegenerative”, a declarat autorul studiului, cercetătorul David Rubinsztein, de la Institutul britanic de Cercetare a Demenței de la Universitatea Cambridge.

În cadrul testelor, cercetătorii de la Cambridge au folosit două grupuri de șoareci modificați genetic pentru a suferi fie de boala Huntington – declanșată de acumularea în creier a unor grupuri de proteine Huntington – sau de o formă de demență cunoscută sub numele de tauopatie, care este legată de acumularea de proteine tau.

ADVERTISING

Boala Alzheimer, de exemplu, este asociată cu o acumulare de amyloid-beta și de grupuri de proteine tau.

În afecțiuni neurodegenerative ca acestea, o acumulare de proteine toxice este asociată cu distrugerea și, ulterior, moartea celulelor cerebrale, ceea ce duce la simptome precum pierderea memoriei, confuzie, schimbări de dispoziție și, în cele din urmă, moarte.

În mod normal, organismul ar scăpa de aceste proteine toxice printr-un proces cunoscut sub numele de autofagie, în care celulele din creier extermină orice proteine nedorite sau toxice, le descompun și le elimină. Dar la pacienții cu afecțiuni neurodegenerative acest proces eșuează.

Șoarecilor li s-a administrat medicamentul la vârsta de două luni, timp de patru săptămâni. La sfârșitul tratamentului, cercetătorii au observat că rozătoarele aveau o acumulare semnificativ mai mică de acumulări de proteină în creierul lor, în comparație cu șoarecii netratați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇