Rezultate controversate: Un studiu asociază terapia hormonală pentru menopauză cu demența

Rezultate controversate: Un studiu asociază terapia hormonală pentru menopauză cu demența
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Utilizarea terapiei de substituție hormonală (HRT) pentru atenuarea efectelor menopauzei, chiar și pentru perioade scurte, a fost asociată cu un risc mai mare de demență, într-un studiu realizat în Danemarca.

Însă chiar autorii studiului spun că este posibil ca declinul cognitiv să nu fi fost cauzat de tratament, se arată într-un raport publicat de revista The BMJ.

În orice caz, cercetarea contrazice unele studii anterioare, care sugerează că HRT poate proteja împotriva declinului cognitiv dacă tratamentele sunt începute în apropierea debutului menopauzei.

ADVERTISING

Cercetarea a fost complicată de faptul că oamenii de știință nu au putut face distincția între motivele pentru care a fost prescrisă în primul rând HRT – pentru a trata modificările somnului, ale dispoziției, ale memoriei și ale gândirii – și simptomele timpurii ale demenței.

Prin urmare, la unele dintre femeile tratate cu HRT în cadrul studiului, simptomele care au determinat terapia ar fi putut reflecta, de fapt, modificări neurologice timpurii, spun specialiștii.

Începând cu anul 2000, cercetătorii au monitorizat mai mult de 60.000 de femei daneze, inclusiv 5.589 care au fost diagnosticate cu demență.

ADVERTISING

În total, aproape 18.000 au apelat la această terapie, HRT, cu o combinație de estrogen și progestativ, jumătate dintre ele începând tratamentul înainte de vârsta de 53 de ani și jumătate oprindu-se în decurs de patru ani. Aproximativ 90% au folosit medicamente orale.

Comparativ cu femeile care nu au folosit niciodată HRT, cele care au făcut-o au avut un risc cu 24% mai mare de a fi diagnosticate cu demență, au stabilit cercetătorii.

Riscul a crescut odată cu durata tratamentului, ajungând la 74% pentru mai mult de 12 ani de terapie de substituție hormonală.

ADVERTISING

HRT a fost prescrisă pe scară largă înainte de 2003, când un studiu randomizat de mare amploare a constatat că o combinație estrogen/progestativ a fost legată de o creștere de două ori a riscului de demență în rândul femeilor cu vârsta peste 65 de ani.

Studiile ulterioare nu au arătat o creștere a riscului de demență atunci când terapia a fost începută la 50 - 55 de ani sau la scurt timp după menopauză.

Cu toate acestea, în studiul danez, legătura dintre utilizarea HRT și demență a persistat indiferent dacă tratamentul a început înainte sau după vârsta de 55 de ani.

Coordonatorul studiului, dr. Amani Meaidi de la Centrul de Cercetare al Societății Daneze de Cancer din Copenhaga, a declarat că, deși cercetarea nu poate dovedi că HRT contribuie la demență, cauzalitatea „este biologic plauzibilă” și că sunt necesare studii suplimentare.

Între timp, din cauza efectelor adverse binecunoscute ale HRT, inclusiv a riscurilor crescute de cancer și de formare de cheaguri de sânge, experții din Danemarca le sfătuiesc pe femeile cu simptome de menopauză să încerce mai întâi intervenții legate de stilul de viață, cum ar fi să nu fumeze, să facă exerciții fizice, să reducă la minimum consumul de alcool și cofeină și să mențină o greutate sănătoasă.

În cazul în care modificările stilului de viață nu ajută și nu există motive medicale pentru a evita HRT, medicii sunt sfătuiți să prescrie terapia hormonală cu cea mai scurtă durată și cea mai mică doză posibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇