Un medicament pentru menopauză, pe cale să schimbe viața femeilor de pretutindeni

Un medicament pentru menopauză, pe cale să schimbe viața femeilor de pretutindeni

Un medicament non-hormonal destinat femeilor aflate la menopauză, care acționează direct asupra creierului, prevenind bufeurile și nu numai, a fost aprobat în SUA și, până la finele anului, acesta va intra și în Marea Britanie.

Produs de Astellas Pharma, medicamentul numit fezolinetant este o speranță pentru femeile în cazul cărora medicamentele de substituție hormonală nu sunt eficiente, scrie The Guardian.

„Acest medicament este ca un comutator. Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este de necrezut cât de bine funcționează aceste medicamente. Va fi o schimbare completă a jocului pentru multe femei“, a anunțat profesorul Waljit Dhillo, endocrinolog la Imperial College London, care a condus un studiu de pionierat în 2017, care a deschis calea pentru dezvoltarea medicamentului.

ADVERTISING

Medicamentul funcționează prin blocarea unei proteine cerebrale numită neurokinină-3, cu rol în reglarea temperaturii corporale la femeile aflate la menopauză.

Un studiu de amploare, realizat recent, a arătat că, după 12 săptămâni de utilizare, medicamentul a redus frecvența bufeurilor cu aproximativ 60% la femeile cu simptome moderate sau severe. În plus, participantele la studiu au declarat că medicamentul le-a îmbunătățit și calitatea somnului.

"Ceea ce este cu adevărat uimitor la aceste medicamente este cât de repede acționează și cât de puternic este efectul lor", a declarat profesorul Richard Anderson, co-director al Centrului pentru Sănătatea Reproducerii de la Universitatea din Edinburgh.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"În mod obișnuit, estrogenul are nevoie de câteva săptămâni pentru a avea efect. Cu noul medicament, femeile observă efectele încă de la prima tabletă", a mai spus acesta.

Aproximativ 70% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu bufeuri, iar 10-20% le descriu ca fiind "aproape intolerabile".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇