Internetul și demența. Ce au descoperit oamenii de știință

Internetul și demența. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au investigat dacă utilizarea Internetului este legată în vreun fel de probabilitatea dezvoltării demenței și au descoperit, în mod interesant, că utilizarea Internetului ar putea fi benefică din punct de vedere cognitiv pentru persoanele în vârstă.

Autorii lucrării, oameni de știință de la Școala de Sănătate Publică Globală a NYU (SUA), au pornit de la faptul că nu există cercetări privind „impactul cognitiv pe termen lung al utilizării Internetului în rândul adulților în vârstă”. În plus, cea mai mare parte a studiilor se concentrează pe impactul negativ al utilizării Internetului.

ADVERTISING

Cercetătorii au monitorizat 20.000 de adulți fără demență, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, timp de până la 17 ani. La fiecare doi ani, între 2002 și 2018, coordonatorii studiului i-au întrebat pe participanți dacă folosesc „regulat” Internetul și, dacă da, cât de mult. Pe parcursul monitorizării, unii participanți fie au murit, fie au dezvoltat demență, scrie Futurism.

Oamenii de știință au concluzionat că, în rândul acelor participanți care erau utilizatori activi de Internet, riscul de demență era de 1,54%. În cazul celor care nu erau utilizatori activi, riscul ajungea până la 10,45%, se arată într-un raport publicat de Journal of the American Geriatrics Society.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totuși, autorii studiului spun că există și o corelație între utilizarea excesivă a Internetului și apariția demenței, riscul părând să crească la cei care îl folosesc mai mult de două ore pe zi.

„În rândul adulților în vârstă, utilizatorii activi de Internet pot prezenta un risc mai mic de demență în comparație cu ceilalți, iar perioade mai lungi de utilizare a Internetului la vârsta adultă târzie pot ajuta la reducerea riscurilor de incidență ulterioară a demenței”, a declarat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, Gawon Cho, de la NYU.

ADVERTISING

„Cu toate acestea, utilizarea zilnică excesivă a Internetului poate influența negativ riscul de demență la adulții în vârstă”, a mai spus acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇