Acizii grași Omega 3 sunt foarte importanți pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Iar acest lucru este foarte bine cunoscut comunității științifice, deoarece puțini nutrienți au fost studiați atât de în detaliu. În acest articol poți afla care sunt beneficiile unei diete bogate în acizi grași Omega 3.
Acizii grași Omega 3 combat depresia și anxietatea
Depresia și anxietatea sunt două dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală, la nivel mondial. Studiile demonstrează că persoanele care consumă o cantitate relativ mare de acizi grași Omega 3 au un risc mai mic de a dezvolta simptome de depresie.
Mai mult decât atât, persoanele care suferă de depresie și anxietate raportează o îmbunătățire a stării generale după creșterea cantității de Omega 3 din dietă [2].
Acizii grași Omega 3 au beneficii pentru sănătatea ochilor
DHA este un acid gras Omega 3 cu o pondere semnificativă în structura retinei. Carența de DHA poate determina probleme de vedere.
Importanța aportului de Omega 3 în organism este vizibilă și la nivelul ochilor, fiind corelată cu un risc redus de degenerescență maculară, una dintre principalele cauze de orbire permanentă [3].
Acizii grași Omega 3 sunt importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos în sarcină și imediat după naștere
Dezvoltarea sistemului nervos al fătului este dependentă de un aport adecvat de acizi grași Omega 3. DHA reprezintă un procent de 40% și 60% din totalul acizilor grași polinesaturați de la nivelul creierului, respectiv al retinei.
Un aport adecvat de Omega 3 în sarcină are următoarele beneficii pentru copil:
- Un nivel superior de inteligență;
- Abilități mai bune de comunicare;
- Abilități sociale superioare;
- Mai puține probleme de comportament;
- Risc redus de întârzieri de dezvoltare;
- Risc redus de ADHD, autism sau paralizie cerebrală [4].
Acizii grași Omega 3 reduc riscul de boală cardiovasculară
Infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces la nivel mondial. Cu mai multe decenii în urmă, cercetătorii au observat că, în comunitățile consumatoare de pește, ambele afecțiuni aveau o incidență mult redusă în comparație cu populația generală.
Printre efectele acizilor grași Omega 3 asupra sănătății inimii se numără:
- Scăderea cu 15 - 30% a valorii trigliceridelor serice;
- Scăderea tensiunii arteriale;
- Creșterea valorii colesterolului HDL;
- Prevenirea trombozei;
- Prevenirea aterosclerozei;
- Reducerea nivelului de inflamație din organism [5].
Acizii grași Omega 3 reduc simptomele sindromului metabolic
Sindromul metabolic este reprezentat de o serie de probleme de sănătate: obezitate cu acumulare de grăsime în zona abdominală, hipertensiune, rezistență la insulină, trigliceride serice crescute și valori scăzute ale colesterolului HDL. Consecințele sindromului metabolic sunt boala cardiacă și diabetul.
Acizii grași Omega 3 ameliorează rezistența la insulină și reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare [6].
Acizii grași Omega 3 ameliorează bolile autoimune
Diabetul de tip 1 este, probabil, cel mai cunoscut exemplu de boală autoimună. Un aport suficient de acizi grași Omega 3, în special în timpul primului an de viață, determină o reducere a riscului de apariție a bolilor autoimune, inclusiv de diabet de tip 1, diabet autoimun sau scleroză multiplă.
Aportul de Omega 3 ajută și la tratarea lupusului, a artritei reumatoide, colitei ulcerative, bolii Crohn și psoriazisului [1].
Acizii grași Omega 3 previn demența senilă și boala Alzheimer
Una dintre consecințele inevitabile ale îmbătrânirii este reprezentată de declinul funcțiilor cognitive. Există mai multe studii care demonstrează existența unei legături între un aport crescut de acizi grași Omega 3 și un risc redus de boală Alzheimer.
Studiile efectuate arată că o alimentație bogată în Omega 3 poate fi de ajutor în faza de debut a bolii, când simptomele sunt încă discrete [1].
Acizii grași Omega 3 reduc nivelul de inflamație din organism, ameliorează afecțiunile psihice, pot preveni cancerul, scad intensitatea simptomelor de astm la copii, au un efect pozitiv asupra sănătății osteo-articulare și au chiar și efecte benefice în ceea ce privește calitatea somnului sau durerile asociate menstruației. Prin urmare, nu uita să incluzi cât mai multe surse alimentare de Omega 3 în dieta.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/nutrition/17-health-benefits-of-omega-3#TOC_TITLE_HDR_18 afisat la 27.07.2022
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844 afisat la 27.07.2022
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2136947/ afisat la 27.07.2022
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12509593/ afisat la 27.07.2022
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/ afisat la 27.07.2022
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19593941/ afisat la 27.07.2022