Șeful OMS recunoaște că a exclus prematur varianta virusului scăpat dintr-un laborator din China

Șeful OMS recunoaște că a exclus prematur varianta virusului scăpat dintr-un laborator din China

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a recunoscut că a exclus prematur o potențială legătură între pandemia Covid-19 și un virus care ar fi putut fi scăpat dintr-un laborator.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut Chinei să fie mai transparentă pe măsură ce oamenii de știință caută originile coronavirusului, informează The Guardian.

Șeful OMS a spus că accesul la date esențiale a fost o provocare pentru echipa internațională care a călătorit în China la începutul acestui an pentru a investiga originea Covid-19. Primele cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost identificate în orașul chinez Wuhan.

ADVERTISING

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că agenția ONU pentru sănătate cu sediul la Geneva „solicită Chinei să fie transparentă, deschisă și să coopereze, în special în ceea ce privește informațiile esențiale pe care le-am solicitat în primele zile ale pandemiei”.

El a spus că a existat un ”imbold prematur” pentru a exclude teoria conform căreia virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator guvernamental chinez din Wuhan - subminând astfel raportul OMS din martie, care a concluzionat că o scurgere de laborator este „extrem de puțin probabilă”.

„Eu însumi am fost tehnician de laborator, sunt imunolog și am lucrat în laborator și se întâmplă accidente de laborator”, a spus Tedros.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Încep noi investigații

Potrivit lui, OMS demarează noi investigații în legătură cu originea Covid-19 și a adăugat că „sperăm că va exista o cooperare mai bună pentru a ajunge să aflăm ce s-a întâmplat”.

În ultimele luni, ideea că pandemia a început cumva într-un laborator a câștigat atenție, în special din partea președintelui Joe Biden care a ordonat o revizuire a informațiilor americane pentru a evalua această posibilitate.

China a respins agresiv aceste informații, susținând că încercările de a lega originile Covid-19 de un laborator au fost motivate politic. Ba, mai mult, a sugerat că virusul ar fi apărut în străinătate.

ADVERTISING

În primăvară, la reuniunea anuală a OMS a miniștrilor Sănătății, China a spus că viitoarea căutare a originilor virusului ar trebui să înceapă în alte țări.

Majoritatea oamenilor de știință suspectează că noul coronavirus provine de la lilieci, dar modul în care a ajuns la oameni nu a fost încă stabilit.

Șeful OMS a spus că „verificarea a ceea ce s-a întâmplat este importantă” pentru a stabili dacă pandemia are legătură cu scurgerea virusului dintr-un laborator.

"Avem nevoie de informații", a spus șeful OMS, adăugând că este esențială cooperarea Chinei.

De-a lungul pandemiei, Tedros a lăudat în repetate rânduri China pentru transparența sa, deșii unii oficiali înalți ai OMS au criticat această țară tocmai pentru lipsa informațiilor.

Anul trecut, Associated Press a constatat că OMS a fost indignată de lipsa detaliilor oferite de China în prima etapă a răspândirii coronavirusului.

Numeroși experți în sănătate publică au solicitat, de asemenea, o examinare independentă a originilor Covid-19, susținând că OMS nu are influența politică necesară pentru a efectua o astfel de analiză.

Jamie Metzl, care a condus un grup de oameni de știință care solicită o anchetă mai amănunțită a originilor coronaviruslui, a salutat declarațiile lui Tedros, dar a spus că este „profund regretabil și periculos” că nu există planuri actuale pentru o anchetă condusă de experți din afara agenției de sănătate a ONU.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇