N-ai repartitoare la calorifere, eşti pasibil de amendă! Cât costă montarea, câţi români nu au și ce șanse sunt chiar să fie sancţionați

N-ai repartitoare la calorifere, eşti pasibil de amendă! Cât costă montarea, câţi români nu au și ce șanse sunt chiar să fie sancţionați

În loc să găsească o cale să-i convingă sau să-i ajute pe români să își monteze repartitoare și să plătească mai puțin pentru căldură, deputații n-au făcut decât să prelungească perioada în care oamenii sunt scutiți de amendă, dacă nu și le-au instalat deja.

Din păcate, o astfel de măsură nu-i ajută cu nimic pe oamenii de rând să economisească energie sau bani.

SpotMedia.ro vă arată cum am ajuns în această situație, dar și care sunt soluțiile pentru rezolvarea problemei și pe care instituțiile statului refuză să le aplice.

Dacă se face prea cald în casă, proprietarul unui apartament încălzit în sistem centralizat și care nu și-a montat încă repartitoare pe calorifere n-are altă soluție decât să deschidă larg geamurile.

În acest fel, va regla temperatura din camere. Dar va și irosi o cantitate de energie termică la plata căreia vor contribui și vecinii din bloc.

În schimb, sistemele de repartitoare îi permit proprietarului să limiteze această risipă de energie.

Mai exact, când i se face prea cald - cu ajutorul unor robineți cu termostat montați pe calorifere - proprietarul va putea să limiteze cantitatea de energie termică livrată în apartament. Iar repartitoarele de costuri - montate tot pe calorifere - vor înregistra exact consumul.

În acest fel, proprietarul poate să consume doar energia care îi e necesară și să o plătească doar pe aceea.

Repartitoarele se folosesc în mai multe state europene, printre care Italia, Germania și Franța. România și-a luat și ea, încă din perioada de aderare la UE, angajamentul de a contoriza individual consumul de energie al locuințelor alimentate de sistemele centralizate de energie.

ADVERTISING

Dar n-a reușit să o facă nici până astăzi. Iată motivele acestui eșec, dar și cât ne costă pe toți situația în care ne găsim astăzi.

De când riscă românii amenzi dacă nu își montează repartitoare

Potrivit Legii 121/2014, românii ale căror locuințe primesc căldură din sistemele centralizate de termoficare aveau obligația de a-și monta repartitoare pe fiecare calorifer, până la data de 31 decembrie 2016.

legea-din-2016

Iar de la începutul lui 2017, orice persoană care nu avea deja repartitoarele pe calorifer risca – potrivit prevederilor Legii 51/2006 (cu modificările și completările ulterioare) – să fie amendată cu sume cuprinse între 500 de lei și 1.000 de lei.

sanctiuni-2016

În ciuda avantajelor contorizării individuale și riscului de a fi amendați fără aceste sisteme, românii nu s-au îngrămădit să își pună repartitoare. Așa că termenul s-a mai tot prelungit. În cele din urmă, li s-a dat românilor răgaz până la 31 decembrie 2020 să își monteze repartitoare.

Amânările repetate n-au convins pe nimeni.

La o modificare recentă a Legii 121/2014 - publicată în Monitorul Oficial pe 13 iulie - Comisia de Industrii și Servicii din cadrul Camerei Deputaților a introdus un amendament prin care a prelungit cu încă aproape 6 luni perioada în care românii își pot monta repartitoare fără a fi amendați.

noua-modificare-lege-Camera-Deputatilor

Cei care nu au repartitoare de la 1 ianuarie 2022 riscă amenzi cuprinse între 500 de lei și 1.000 de lei de la ANRE sau primării.

În cazul Capitalei, sancțiunile ar urma să fie aplicate de Serviciul Energetic din cadrul Direcției de Utilități Publice.

La o primă vedere, măsura pare bună. În realitate, însă - fără o strategie solidă de care să se ocupe mai multe instituții - această prelungire de termen, oricum insuficientă, nu va ajuta la absolut nimic.

ADVERTISING

Câți români au deja repartitoare și câți ar mai trebui să își monteze?

Până să se hotărască românii dacă vor sau nu repartitoare de costuri, au început să dispară sistemele centralizate de termoficare.

Potrivit informațiilor Asociației Energia Inteligentă (AEI), astăzi mai sunt 37 de astfel de sisteme încă în funcțiune, față de circa 330, câte erau în 1990.

Iată parte dintre orașele care au încă sisteme funcționale, potrivit unui document emis de ANRE.

Per total, în aceste orașe ar fi aproximativ 2 milioane de locuințe care sunt încă branșate la termoficarea centralizată, apreciază Dumitru Chisăliță.

Iar informațiile despre câte locuințe au repartitoare se găsesc - din informațiile SpotMedia.ro - la administratorii sistemelor centralizate de termoficare.

Spre exemplu, la solicitarea SpotMedia.ro, Termoenergetica SA - care administrează giganticul sistem de termoficare din București - ne-a spus că din cele 16.087 de blocuri branșate, în 6.666 sunt montate repartitoare.

Asta înseamnă că abia în 41% dintre blocurile alimentate din sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti există repartitoare de costuri.

În toate celelalte blocuri, dispozitivele ar trebui montate.

Și e greu de crezut că acest lucru se poate face până la finele anului.

Președintele Asociației Energia Inteligentă: Când n-ai cântar, e greu să iei hotărâri și să impui termene

Dumitru Chisăliță este de părere că orice politică publică trebuie construită doar pe baza unor date solide.

”E ca atunci când te apuci de slăbit. Ca să îți dai seama dacă faci progrese sau nu, ai nevoie de un cântar. Fără cântar, ți se va părea că ești mai gras sau mai slab, în anumite momente. Dar vor fi doar niște aprecieri subiective, la ochi.

ADVERTISING

Cam la fel e și aici. Când tu nu știi sigur (la nivel național, cu date certe adunate într-o singură sursă - n.red.) câte repartitoare ai de montat și unde, e greu să spui în cât timp o poți face”, a explicat Dumitru Chisaliță pentru SpotMedia.ro.

Expertul a mai precizat că, potrivit estimărilor sale, circa jumătate dintre locuințele încă branșate la sistemul centralizat ar avea nevoie de repartitoare.

”Din punctul meu de vedere, e clar că în timpul verii nimeni nu se va ocupa cu montarea de repartitoare. E o chestiune care s-ar putea face în lunile de toamnă, până când oamenii vor începe să fie preocupați cu sărbătorile.

Vorbim deci despre circa 3 luni. Or, e imposibil să montezi atât de multe dispozitive, într-un timp atât de scurt. Ca să nu mai spunem că o asemenea creștere bruscă a cererii ar conduce la o explozie a prețurilor, atât la dispozitive, cât și la montaj”, a mai spus Dumitru Chisaliță.

Președintele Ligii Habitat: Prelungirea de termen e penibilă. Dacă instala primăria repartitoarele, își recupera banii în 3 ani

Președintele Ligii Asociației de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, a explicat pentru SpotMedia.ro că soluția pentru exinderea contorizării individuale nu poate fi o simplă prelungire a termenului.

”E penibil să vii cu această prelungire de termen, după cât timp au avut deja oamenii la dispoziție pentru instalarea acestor repartitoare.

Nici nu era nevoie de prelungire și nici de menționarea noilor amenzi pentru contravenție. Existau deja toate astea în legislație.

Problema noastră este că, de-a lungul timpului, am avut campanii consistente de decredibilizare a contorizării individuale. Iar mulți oameni și-au pierdut încrederea în aceste sisteme.

S-a spus în repetate rânduri că ele ar crește consumul și facturile. Ceea ce nu e adevărat. Când vii din vacanță și pui un magnet pe frigider, nu-i crești consumul de energie. Nici în cazul caloriferului nu crește consumul când îi pui repartitor!

Ceea ce se poate face este ca ANRE să vină cu o normă nouă și să introducă obligativitatea motării repartitoarelor odată cu reabilitarea termică.

Și ar putea foarte bine să le monteze primăria. Nu în regie proprie, că nu vrem să ne trezim cu vreo companie municipală de montat repartitoare. Dar poate contracta servicii pentru achiziție și montaj.

Spre exemplu, în timpul primarului Videanu, se făcuse un calcul din care reieșea că - dacă primăria ar monta repartitoare pentru toate locuințele alimentate din sistemul centralizat - și-ar recupera cheltuiala în 3 ani.

Oamenii ar economisi energie, cu ajutorul repartitoarelor. Iar primăria ar economisi bani, pentru că ar da mai puțin pe ajutoare de încălzire și pe subvenții destinate termoficării.

Spre exemlu, dacă eu, în apartmentul meu, economisesc o gigacalorie cu ajutorul repartitoarelor, înseamnă că am economisit, de fapt, circa 600 de lei (sumă din care mare parte e acoperită pe primărie, prin subvenții). Haideți să ne gândim ce ar însemna pentru primărie o economie de 600 de lei în sute de mii de apartamente. Și câte s-ar putea face pentru oameni cu acei bani...”, a mai spus Mihai Mereuță.

Potrivit președintelui Ligii Habitat, aceste repartitoare ar merita montate în blocuri în care cel puțin 80% dintre apartamente sunt încă alimentate din sistemul centralizat de termoficare al Capitalei.

Se vor da amenzi pentru cei care nu își pun repartitoare

Primăriile le pot da, de ani buni, amenzi românilor care nu își încheie asigurări obligatorii pentru locuințe. Dar n-au făcut-o niciodată. În consecință, mai puțin de o cincime dintre proprietarii de locuințe din România și-au asigurat casa pentru cutremur, inundații sau alunecări de teren.

E de așteptat ca primăriile să nu se grăbescă să împartă amenzi nici pentru lipsa repartitoarelor.

”De fapt, nici nu e nevoie să începi să tai amenzi pentru un întreg oraș.

Esențial este să începi să le trimiți oamenilor notificări, prin care să-i informezi cu privire la riscurile pe care și le asumă, dacă nu își montează repartitoarele.

Apoi, dacă nu se întâmplă nimic, poți aplica și câteva sancțiuni. Nu e nevoie să sancționezi oamenii de pe o stradă întreagă. Dacă ai sancționat o scară de bloc, vor afla și cei din jur”, a mai spus președintele Ligii Habitat.

Acesta susține că, dacă vor să fie absolut siguri că evită amenda, proprietarii de locuințe branșate la sistemul centralizat pot cere 3 oferte de la firme care montează repartitoare și le pot instala în regie proprie, în lunile care vin.

Potrivit estimărilor SpotMedia.ro, un român ar trebui să plătească, pentru fiecare calorifer din casă, puțin peste 100 de lei pentru montarea sistemului cu repartitor și robinet cu termostat, care să îi permită să aibă controlul asupra consumului de energie termică în propria casă.

În plus, se plătesc lunar câțiva lei și pentru citirea de la distanță a repartitoarelor de către o firmă autorizată.

Din păcate, e greu de crezut că teama de amendă îi va determina pe români să își monteze repartitoare. Iar asta înseamnă că oamenii nici n-au cum să facă prea curând economie de energie și să plătească facturi mai mici.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇