Justiția la firul ierbii: cum calculezi frauda uriașă dintr-un dosar cu 20 de volume muncind 12 ore pe zi la 40 de grade - Interviu

Justiția la firul ierbii: cum  calculezi frauda uriașă dintr-un dosar cu 20 de volume muncind 12 ore pe zi la 40 de grade - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mergem înainte, cu personal redus, cu căldură infernală, cu număr de dosare crescut și fără perspective de a avea personal nou decât peste doi ani. Este inuman. Iar dacă spui ceva în sistem, imediat președinții de Curți, CSM-ul, toți îți spun să închizi gura. Nu e drept”, declară judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM.

În ultima perioadă, dezbaterea publică despre Justiție s-a concentrat într-un singur punct – desființarea SIIJ, însă realitatea din teren este cu totul alta.

Regimul Dragnea a favorizat vădit infractorii și, în același timp, le-a pus piedici, mai mult sau mai puțin subtile, judecătorilor și procurorilor, una dintre cele mai evidente fiind deficitul de personal, despre consecințele căruia vorbește deschis judecătorul Cristi Danileț, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Câteva dintre cele mai importante declarații pe scurt:

Despre lipsa de personal:

  • De doi ani s-au blocat concursurile de admitere în magistratură, din cauza unei decizii a CCR. Parlamentul abia acum a dat drumul la lege (foarte mult a durat).
  • Acum CSM trebuie să-și facă regulament, să organizeze concurs. Concursul se anunță cu 60 de zile înainte. Absolvenții vor veni peste încă doi ani (atât durează cursurile la INM). Iar între timp au existat o mulțime de pensionări (sute), am avut decese.
  • Noi avem cam 1.000 de locuri libere în sistem. Când le acoperim, cum le acoperim?

Despre termene și practici:

  • Un termen în recurs la Înalta Curte într-un proces de contencios administrativ, considerat urgență, se dă peste doi ani și jumătate. Atunci obții hotărârea definitivă. Este incredibil.
  • Am văzut hotărâri în străinătate – 7 sau 8 pagini. Noi avem 70 de pagini minim la dosarele complexe, iar la Curtea Supremă au și câteva sute de pagini, un adevărat roman. Așa e practica.
ADVERTISING

Despre efectele pandemiei:

  • În penal nu a fost nicio scădere a activității, din contră, am avut infracțiuni de o violență extremă, cazuri de viol incredibile. Plus pornografie infantilă din greu.
  • A crescut și numărul de comenzi de droguri pe Internet sau Darkweb. Comanzi în străinătate și îți vine acasă la poartă. Nu există scannere care să verifice la intrarea în țară ce au curierii privați în mașini, or, importul de droguri se sancționează cu pedepse de până la 15 ani. Cred că lumea nu știe sau nu vrea să știe lucrurile astea.

Despre condițiile de muncă:

  • Jumătate din personal pleacă în concediu în iulie și jumătate pleacă în august, dar infractorul nu are vacanță, cei care rămân la serviciu au de lucru dublu. În civil se mai dau termene pe toamnă, dar în penal sunt urgențe.
  • Este o criză de personal fantastică. Noi aici la Cluj avem 3 grefieri lipsă. Știți ce înseamnă asta? Zeci de dosare.
  • Încă mai lucrăm cu dosare în format scriptic, toată lumea muncește dublu – și electronic, și fizic. Sunt o mulțime de hârtii, se bagă datele de două ori (în registrele fizice și în registrele electronice), se printează de două ori documentele. Nu este normal!
  • Multe tribunale funcționează în clădiri vechi, monumente istorice, nu avem voie să instalăm aer condiționat pe partea dinspre stradă. Vara sunt peste 40 de grade în birou.

Consecințe ale lipsei de personal:

  • Eu am un dosar cu 20 de volume în care trebuie să fac calcule matematice pentru o fraudă uriașă. De câteva zile stau la dosarul acesta și mai am câteva zile până îl termin. Gândiți-vă că am mii de pagini de citit, sute de calcule de făcut, apoi zeci de pagini de scris (motivarea hotărârii). Dacă eu stau 12 ore la serviciu de luni până duminică, are cineva impresia că nu sunt supus greșelii?
  • Eu, ca bărbat, poate că îmi permit să stau 12 ore de luni până duminică la serviciu, dar o femeie nu își poate permite să stea, că mai are și alte obligații. Ne batem joc de familiile lor! Am colege mămici care își văd copiii când îi pupă seara de culcare. Nu e normal! Nu e normal să vină copiii să își vadă mama la serviciu, că nu mai ajunge acasă.
  • În cazul colegei decedate la Roman, au rămas trei copii fără mamă, am strâns noi, colegii, bani ca să facem o donație pentru familie.
ADVERTISING

Despre soluții:

  • Trebuie deblocate concursurile de admitere în magistratură.
  • Trebuie alocat un număr mai mare pentru INM. Până acum se scoteau doar 200 de locuri. Este mult prea puțin.
  • Ar trebui scăzută vârsta pentru promovare.
  • Hotărârile noastre să fie mai scurte și mai sintetic exprimate
  • Trebuie digitalizare 100%, nu mai avem de ce să umblăm cu hârtii.
  • La nivelul MJ există un colectiv complex care reunește reprezentanți din Justiție și din minister. E un grup strategic. Acolo ar trebui discutate problemele mari.

Astăzi plec mai repede: de la 9 fără 10 în tribunal până la 19.52, cu doar trei intrări pe FB şi două pe whatsapp.Am...

Publicată de Cristi Danileţ pe Marţi, 13 iulie 2021

SPOT: Spuneți-ne mai întâi cum a evoluat numărul de dosare în ultimii ani, în România. Există astfel de date statistice?

În fiecare an se publică de către CSM pe site un raport despre starea Justiției și acolo se arată care este numărul de dosare soluționate în fiecare an, în România. Sunt cam 3 milioane de dosare/an, de vreo zece ani încoace. Un număr relativ constant.

Iar dacă luăm în calcul că fiecare dosar are cam două părti, putem aproxima că unul din 4 adulți se judecă în România în fiecare an.

SPOT: Și câți procurori și judecători avem în total?

Sunt cam 7.800 de judecători și procurori în total: 4.900 de judecători și vreo 2.800 de procurori.

Tot pe site-ul CSM apare și cât e încărcătura pe instanțe.

Dar vă dau un exemplu: La Curtea Supremă procesele în contencios administrativ (se contestă o hotărâre de guvern sau un act emis de o autoritate a statului) sunt considerate urgențe. Un termen în recurs la Înalta Curte se dă peste doi ani și jumătate. Uitați-vă pe site-ul lor. Peste doi ani și jumătate te judeci în recurs, adică obții hotărârea definitivă! Este incredibil.

ADVERTISING

La restul instanțelor avem o altă mare problemă. De doi ani s-au blocat concursurile de admitere în magistratură. De doi ani, noi nu am mai organizat concursuri de recrutare de personal nou.

SPOT: De ce?

Din cauză că CCR a dat o decizie în urmă cu doi, în care a spus că astfel de concursuri nu se pot organiza în baza unui regulament emis de CSM (cum a fost de când e CSM-ul inventat!), ci trebuie lege. Iar la lege de-abia s-a dat drumul, săptămâna trecută.

Ce înseamnă asta? Că după ce această lege urmează să fie pusă în practică de CSM (adică să se facă un regulament în baza ei), urmează concursul, după aceea va fi anunțată recrutarea. Deci pe la sfârșitul acestui an vom avea concurs de recrutare la INM, ceea ce înseamnă că absolvenții vor veni peste doi ani (atât durează cursurile la INM).

Deci o să primim noi colegi peste doi ani. Iar între timp au existat o mulțime de pensionări (sute), am avut decese. Este public cazul colegei de la Roman – instanța aceea a rămas în 4 oameni, iar acolo trebuiau să fie 15.

SPOT: Cum s-a ajuns în acest punct?

Managementul este la pământ. CSM-ul acesta este cel mai dezastruos CSM pe care l-a avut România vreodată. Nu s-a implicat cu nimic în resursa umană. Doar cu o hăituire a magistraților care au semnalat probleme și atât, în rest nu s-a remarcat absolut cu nimic.

Sunt două doamne acolo care se laudă că se duc să îl viziteze pe infractorul Roșu, dar nu le-a trecut prin minte să îi viziteze pe colegii lor care le-au ales.

SPOT: Ați postat imagini cu dvs la lucru. Nu sunteți acum în așa-numita vacanță judecătorească?

Noi folosim termenul de vacanță judecătorească pentru a desemna cele două luni iulie-august, adică perioada în care noi ne luăm concediile, pentru că suntem angajați ai statului, dar avem dreptul și obligația să ne luăm concediu anual și statul ni-l dă când, teoretic, avem mai puțină activitate.

Jumătate din personal pleacă în iulie și jumătate pleacă în august, ceea ce înseamnă că cei care rămân la serviciu au de lucru dublu.

Iar eu sunt judecător în penal. Infractorul nu are vacanță.

SPOT: Și nici termenele nu așteaptă întoarcerea din vacanță a magistraților.

Bineînțeles, vorbim despre arestați și totul se desfășoară rapid.

În civil se mai dau termene pe toamnă, dar în penal sunt urgențe: cauzele cu copii, cauzele de violență domestică, cu ordine de protecție etc. Noi, în penal, nu putem amâna, funcționează celeritatea. Și atunci avem un volum dublu de muncă.

În plus, noi folosim vacanța ca să motivăm restanțele. E firesc, avem dosare pe care nu le putem finaliza în timpul anului, motivarea tot stagnează. Și chiar colega mea de birou în prima lună de concediu a venit timp de o săptămână zi de zi la serviciu, ca să își motiveze dosarele.

Pe de altă parte, noi la Cluj, ca și în multe alte tribunale care funcționează în clădiri vechi, monumente istorice, nu avem voie să instalăm aer condiționat pe partea dinspre stradă. Vara, când bate soarele ca acum, aici sunt peste 40 de grade în birou.

SPOT: Dar există și aparate de aer condiționat fără unitate externă. Cine ar trebui să le achiziționeze ca să doteze birourile în care lucrați?

Ni s-a spus că nu fac față. Clădirea e înaltă, un birou are înălțimea de 6 metri. Noi am adus și un ventilator, dar el doar împrăștie aerul cald și mai ridică praful.

Vă spun sincer, când mi-am pus roba pe mine și am intrat în sala de judecată, a fost ca și cum ai înota îmbrăcat.

SPOT: Deci procesele se derulează în continuare, pe perioada verii?

Da, în penal și în civil cauzele urgente.

Iar la Cluj vă spun drept că noi n-am avut vacanță judecătorească de când lucrez aici, din 2001. Aici s-a lucrat mereu în timpul concediilor.

Sunt câteva locuri importante (Clujul, Bucureștiul, Iașiul, Ilfovul, Timișoara, Suceava) în care se judecă obișnuit. Și vorbesc despre toți, grefieri, judecători.

Eu am venit sâmbăta la lucru în ultimele weekenduri. Am stat până la zece noaptea. M-am întâlnit cu colegii aici.

SPOT: Pandemia nu a mai scăzut din numărul de dosare? Totuși, am fost blocați în case mult timp.

În penal nu a fost nicio scădere a activității, din contră, am avut infracțiuni de o violență extremă. În timpul pandemiei am avut cele mai groaznice cazuri pe care am putut să le văd – mă refer la violență fizică, domestică în special (între soți, concubini) și la violență asupra copiilor.

Am avut cazuri de viol incredibile. Plus pornografie infantilă din greu. A crescut numărul acestor cazuri – lumea stă acasă, pe Internet. Sau mai nou pe Darkweb.

După cum a crescut și numărul de comenzi de droguri pe Internet sau Darkweb. Comanzi în străinătate și îți vine acasă la poartă, cu curierul privat. Nimeni nu știe ce e în pachetele alea, când se trece la graniță, nu există scannere care să verifice la intrarea în țară ce au curierii privați în mașini, doar dacă există o informație în acest sens.

Or, importul de droguri, de cocaină de exemplu, se sancționează în România cu pedepse de până la 15 ani. Cred că lumea nu știe sau nu vrea să știe lucrurile astea.

Dar mergem înainte, cu personal redus, cu căldură infernală, cu număr de dosare crescut și fără perspective de a avea personal nou decât peste doi ani. Este inuman. În cazul colegei decedate la Roman (Simona Irina Cijenschi, 48 de ani, anevrism cerebral - n.red.) au rămas trei copii fără mamă, am strâns noi, colegii, bani ca să facem o donație pentru familie.

Nu avem perspective, iar dacă spui ceva în sistem, imediat președinții de Curți, CSM-ul, toți îți spun să închizi gura. Nu e drept.

Nu se plânge nimeni de salarii, aici e vorba despre condițiile de muncă. Dacă eu stau 12 ore la serviciu de luni până duminică, are cineva impresia că nu sunt supus greșelii?

SPOT: Într-adevăr, lipsa de personal nu vă afectează doar pe dvs, că doar nu vopsiți garduri 12 ore pe zi, ci munciți la niște dosare care afectează oameni, familii, instituții.

Eu am un dosar cu 20 de volume în care trebuie să fac calcule matematice pentru o fraudă uriașă. Iar eu am făcut matematică-fizică, îmi mai merge mintea. De câteva zile stau la dosarul acesta și mai am câteva zile până îl termin.

Gândiți-vă că am mii de pagini de citit, sute de calcule de făcut, apoi zeci de pagini de scris (motivarea hotărârii). Și eu n-am treabă cu familia, că fetele mele sunt mari, sunt plecate. Dar am colege mămici care își văd copiii când îi pupă seara de culcare. Nu e normal! Nu e normal să vină copiii să își vadă mama la serviciu, că nu mai ajunge acasă.

SPOT: Sloganul redacției noastre este ”Mai mult decât știri, soluții”, de aceea, vă întreb și pe dvs: Care sunt soluțiile? Ce trebuie schimbat, cine are această putere și responsabilitate totodată? Ministrul, președintele, CSM-ul? De unde aveți nevoie de sprijin?

De peste tot.

În primul rând, ar trebui deblocate concursurile de admitere în magistratură.

Apoi, trebuie alocat un număr mai mare pentru INM. Până acum se scoteau doar 200 de locuri. Este mult prea puțin. Noi avem cam 1.000 de locuri libere în sistem. Când le acoperim, cum le acoperim?

Ar trebui scăzută vârsta pentru promovare. CCR tocmai a decis miercuri că avem o problemă aici.

Apoi, practicile locale ar trebui îmbunătățite. De exemplu, hotărârile noastre să fie mai scurte și mai sintetic exprimate. Pentru că noi astăzi povestim foarte mult, scriem foarte mult. Așa e practica. Am văzut hotărâri în străinătate – 7 sau 8 pagini. Noi avem 70 de pagini minim la dosarele complexe, iar la Curtea Supremă au și câteva sute de pagini, un adevărat roman. Nu e ok.

Apoi – dosarele în forma fizică. Nu este normal să ai o perioadă ca aceasta de digitalizare maximă, iar noi încă mai lucrăm cu dosare în format scriptic. Eu am fost în urmă cu 12 ani în SUA și nu am mai văzut acolo dosare, totul se lucrează electronic. Iar noi în momentul de față avem evidență dublă. Toată lumea muncește dublu – și electronic, și fizic. Sunt o mulțime de hârtii, se bagă datele de două ori ( în registrele fizice și în registrele electronice), se printează de două ori documentele.

Nu este normal! Trebuie digitalizare 100%, nu mai avem de ce să umblăm cu hârtii.

Apoi, create condiții de muncă. Serios, pentru aerul condiționat ar trebui găsite soluții tehnice, că e un dezastru.

SPOT: Și de cine depinde să se întâmple toate astea? S-a vorbit cu ministrul Justiției? S-a vorbit la Parlament? S-a vorbit la CSM?

E o combinație – depinde de șefii de Curți de Apel, de ministrul Justiției și de CSM. E o triadă.

Parlamentul abia a dat drumul la lege. Foarte mult a durat – 2 ani de zile ca să dea drumul la legea cu recrutarea. I-au dat drumul săptămâna trecută.

Acum CSM trebuie să-și facă regulament, să organizeze concurs. Concursul se anunță cu 60 de zile înainte. Vă dați seama că înainte de luna decembrie noi nu avem terminat concursul de recrutare.

Mărirea numărului de locuri la INM depinde de CSM și MJ.

Apoi, vă mai spun sincer că facultățile de drept produc absolvenți slabi. Iar legea adoptată de Parlament săptămâna trecută a scăzut nota de admitere la proba scrisă până la 6. Când am intrat eu era 8. Uite că în 20 de ani pragul a scăzut la 6. Serios?!

SPOT: Dacă mâine cineva ar spune ”Hai să ne întâlnim și să discutăm aceste probleme și soluții posibile”, cine ar putea vorbi în numele magistraților?

Forumul Judecătorilor e asociația cea mai reprezentativă, are cei mai mulți magistrați în momentul de față, peste 1.000, și e singura proeuropeană, vă spun drept.

SPOT: Reformulez întrebarea - Dacă ar exista bune intenții și bună credință la cel mai înalt nivel al clasei politice, de cine ar depinde rezolvarea acestor probleme, măcar în parte pentru început?

La nivelul MJ există un colectiv complex care reunește reprezentanți din Justiție și din minister. E un grup strategic. Acolo ar trebui discutate problemele mari. Problemele de personal, de exemplu: Nu avem grefieri suficienți, nu avem judecători suficienți.

Nu vreau să pară că am uitat grefierii, noi aici la Cluj avem 3 grefieri lipsă. E înfiorător. Or, colegii din civil și contencios au de lucru triplu. Știți ce înseamnă asta? Zeci de dosare.

Iar majoritatea, cam 70%, sunt doamne și domnișoare, cu problemele lor, cu fragilitatea lor, cu oameni acasă pe care îi îngrijesc, cu copilași de care se ocupă. Eu, ca bărbat, poate că îmi permit să stau 12 ore de luni până duminică la serviciu, dar o femeie nu își poate permite să stea, că mai are și alte obligații. Ne batem joc de familiile lor! Este o criză de personal fantastică.

Revin la răspuns: Există acest Grup pentru implementarea strategiei de reformă a Justiției până în 2020. care ar trebui să se reunească și să discute problemele din Justiție. Dar, sincer, nu am auzit niciodată să se reunească sub actualul ministru, iar sub ministrul Predoiu cred că s-a reunit de vreo 2 ori.

Uitați, vă spun sincer, acum când vorbesc cu dvs, curge apa pe mine. Am deschis ușa să se facă un pic de curent, dar de-afară intră căldură…

Află mai multe despre problemele magistraților:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇