Fauci vrea să afle originea Covid-19 și îndeamnă China să împărtăşească dosarele unor cercetători bolnavi din Wuhan

Fauci vrea să afle originea Covid-19 și îndeamnă China să împărtăşească dosarele unor cercetători bolnavi din Wuhan

Consilierul medical al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, îndeamnă China să împărtăşească dosarele medicale a nouă persoane care au suferit de o boală asemănătoare Covid-19, înainte de pandemie, şi subliniază că asta ar putea ajuta la stabilirea faptului dacă virusul SARS-CoV-2 provine sau nu dintr-un laborator, relatează AFP.

Teoria unei ”scăpări” dintr-un laborator a SARS-CoV-2 – considerată mult timp improbabilă – a fost relansată în ultimele săptămâni, după ce presa americană a publicat informaţii potrivit cărora trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV) au fost spitalizaţi, în noiembrie 2019, cu simprome compatibile cu cele ale covid-19, dar şi cu cele ale unei ”infecţii sezoniere”.

ADVERTISING

Anthony Fauci apreciază, într-un interviu acordat FT, publicat joi, că aceste dosare medicale ar putea răspunde unor întrebări cruciale cu privire la originea Covid-19 la Wuhan, unde a început pandemia soldată cu peste 3,6 milioane de morţi în lume.

”Mi-ar plăcea să văd dosarele medicale ale unui număr de trei persoane care s-ar fi îmbolnăvit în 2019”, declară imunologul în interviu.

”S-au îmbolnăvit cu adevărat? Iar dacă da, cu ce?”, declară el.

Declarațiile au fost imediat preluate și comentate de agențiile de presă internaționale.

Fifteen months ago, a group of Chinese scientists, working on the ground at the scene of the outbreak of a brand new...

Publicată de Tucker Carlson Tonight pe Joi, 3 iunie 2021

Top U.S. infectious disease expert Dr. Anthony Fauci has called on China to release the medical records of nine people...

Publicată de Reuters pe Joi, 3 iunie 2021

TEORII ”COMPLOTISTE”

Cercetătorii respectivi se duseseră într-o grotă în care se află lilieci, în provincia chineză Yunnan.

ADVERTISING

Imunologul susţine că este ”întru totul de conceput ca originea Covid-19 să fie în această grotă şi că aceasta a început să se răspândească în mod natural sau a trecut prin laborator”.

În mai, Anthony Fauci declara că mulţi specialişti ”cred că este mai probabil” ca boala Covid-19 să fie ”un eveniment natural”, dar că aceştia ”nu au un răspuns 100%”.

China, care luptă aprig împotriva ipotezei răspândirii Covid-19 din laborator, acuză Washingtonul de faptul că difuzează teorii ”complotiste” şi dezminte informaţii cu privire la spitalizarea cercetărilor, la Wuhan.

Teza unei origini naturale a Covid-19, considerată drept probabilă într-un studiu comun al unor experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi chinezi care s-au dus la Wuhan la începutul anului, susţine că virusul a apărut la lilieci, după care a fost transmis la om, probabil printr-un alt animal.

ADVERTISING

Ministerul chinez de Externe a evocat concluziile acestei echipe, a respins declaraţiile lui Anthony Fauci, şi a citat declaraţii fără fundament, potrivit cărora noul coronavirus ar fi apărut pentru prima oară într-un laborator militar american de la Fort Detrick.

Întrebat despre posibilitatea ca Beijingul să împărtăşească dosarele medicale, Ministerul chinez de Externe a trimis la un comunicat al Institutul de Virusologie din Wuhan din martie.

”Noi sperăm că persoane care nu cred teorii ale complotului, care respectă faptele şi care respectă adevărul vor putea să găsească răspunsuri factuale în acest comunicat”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Preşedintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută serviciilor americane de spionaj să întocmească un raport, în temen de 90 de zile, cu privire la originea Covid-19.

Citește mai multe despre teoriile privind originea Covid-19:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇