Primăria orașului San Francisco a intentat un proces împotriva unora dintre cei mai mari producători de alimente din Statele Unite, acuzându-i că produsele ultraprocesate pe care le vând au contribuit la declanșarea unei crize de sănătate publică.
Printre companiile vizate se numără Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo, Kraft Heinz, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez, ConAgra și Post Holdings.
În plângerea depusă în instanță, municipalitatea acuză că alimentele ultraprocesate sunt asociate cu afecțiuni precum diabetul de tip 2, ficatul gras, bolile cardiovasculare și cancerul.
„Au luat mâncarea și au făcut-o de nerecunoscut și dăunătoare corpului uman. Aceste companii au creat o criză de sănătate publică, au obținut profituri uriașe, iar acum trebuie să își asume responsabilitatea pentru prejudiciile provocate”, a declarat procurorul orașului San Francisco, David Chiu, într-un comunicat oficial, citat de NPR.
Potrivit documentelor instanței, alimentele ultraprocesate includ dulciuri, chipsuri, mezeluri, sucuri carbogazoase, băuturi energizante și cereale pentru micul dejun, produse concepute pentru a stimula poftele și a încuraja consumul excesiv.
În proces se arată că acestea sunt „formule realizate din ingrediente ieftine, adesea manipulate chimic, cu puțin sau chiar fără conținut real de alimente integrale”.
Autoritățile cer instanței să interzică practicile de publicitate înșelătoare, să oblige companiile să informeze consumatorii despre riscurile pentru sănătate, să limiteze promovarea acestor produse către copii și să plătească sancțiuni financiare pentru a ajuta la acoperirea costurilor medicale suportate de autoritățile locale.
Deocamdată, nicio companie menționată în proces nu a oferit un răspuns oficial.
Consumul, la cote uriașe în Statele Unite
Un raport publicat în august de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că majoritatea americanilor își iau peste jumătate din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate.
În octombrie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat o lege care prevede eliminarea treptată a unor astfel de produse din meniurile școlare în următorii zece ani.
„Cercetările leagă aceste produse de boli grave, inclusiv diabet de tip 2, ficat gras, boli de inimă, cancer colorectal și chiar depresie la vârste tinere”, spune profesorul Kim Newell-Green de la Universitatea din California.
Procesul deschis de San Francisco ar putea avea un impact major asupra industriei alimentare americane și ar putea deschide calea pentru acțiuni similare și în alte orașe.
