Risc crescut de accident vascular cerebral pentru cei cu probleme de somn

Risc crescut de accident vascular cerebral pentru cei cu probleme de somn

Oamenii de știință americani au descoperit că persoanele care suferă de insomnie sau alte probleme cu somnul prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

Această legătură este mai puternică în cazul celor cu vârste sub 50 de ani, se arată într-un raport citat de The Guardian.

Echipa care a condus cercetările publicate în revista Neurology este de părere că îmbunătățirea calității somnului, prin terapie și alte tratamente, ar putea ajuta la reducerea acestui risc.

Cercetarea a implicat peste 31.000 de participanți, cu o vârstă medie de 61 de ani, care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral la începutul studiului. Subiecții au au fost monitorizați, în medie, timp de nouă ani.

ADVERTISING

Participanții au fost întrebați cât de des li s-a părut dificil să adoarmă, dacă s-au trezit în timpul nopții în mod regulat, dacă au avut probleme în a adormi din nou sau cât de des s-au simțit odihniți dimineața.

Scorurile au variat de la zero la opt, o notă mai mare însemnând probleme mai severe cu somnul.

Pe parcursul a aproape un deceniu, au existat 2.101 cazuri de accident vascular cerebral: 1.300 în cazul persoanelor cu unul până la patru factori de perturbare a somnului, 436 în cazul celor cu cinci până la opt astfel de factori și 365 în cazul celor fără probleme cu somnul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Persoanele cu cinci până la opt simptome de insomnie au avut un risc mai mare cu 51% de accident vascular cerebral, au calculat cercetătorii.

Participanții sub 50 de ani care au prezentat cinci până la opt simptome au avut un risc de aproape patru ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome, în timp ce cei cu aceleași simptome, dar în vârstă de 50 de ani sau mai mult, s-au dovedit a avea un risc cu 38% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu cei fără simptome, se arată într-un raport.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇