Recipientele de copt din silicon nu sunt lipsite de pericole pentru sănătate, arată un studiu recent. Oamenii de știință au descoperit că aceste forme pentru gătit, populare pentru proprietățile lor antiaderente și pentru ușurința cu care se curăță, pot elibera compuși potențial toxici în alimente și în aer.
Cercetătorii au descoperit că „siloxanii migrează în alimente și sunt emiși în aer în timpul coacerii” atunci când se utilizează vase de copt din silicon, conform unui articol publicat în Journal of Hazardous Materials și citat de Msn.
O cercetare recentă menționează că „efectele toxicologice ale siloxanilor, în special D4, D5 și D6, includ perturbări endocrine semnificative, toxicitate reproductivă și afectarea ficatului”.
Totuși, siloxanii „mai grei” (D7 – D16) sunt „insuficient studiați”, se mai arată în raport. În vasele de silicon analizate pentru studiu au fost identificați „25 de siloxani ciclici (D3 – D27)”.
„Studiul arată că utilizarea acestor produse reprezintă o sursă de expunere umană la siloxani”, afirmă cercetătorii, adăugând că mai ales „copiii prezintă un nivel mai ridicat de expunere raportat la greutatea corporală.”
Cercetarea mai arată că, pe măsură ce vasele sunt folosite mai des, cantitatea de siloxani eliberați scade: „Coacerile repetate arată o scădere constantă a migrației și emisiilor, ceea ce sugerează epuizarea siloxanilor din produse în timp”.
Cercetătorii au concluzionat că „rezultatele noastre evidențiază urgența efectuării de studii privind toxicitatea siloxanilor ciclici și avertizează că există „posibile riscuri pentru sănătate asociate utilizării vaselor de copt din silicon”.
 