Un studiu recent realizat de cercetători din China a arătat că a consuma alimente din recipiente din plastic, eventual încălzite în acestea, poate mări considerabil riscul de insuficiență cardiacă. Studii anterioare au corelat deja astfel de ambalaje cu riscul de cancer.
Cercetătorii din China au descoperit că mâncatul din recipiente de plastic provoacă inflamații în intestin, care ajung în sistemul circulator și îl deteriorează, iar acest lucru ar putea crește semnificativ riscul de insuficiență cardiacă, scrie The Guardian.
Studiul realizat inițial pe 3.000 de persoane a arătat că a consuma frecvent mâncare cumpărată în recipiente de plastic a dus la o creștere cu 13% a riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă.
Ulterior, experimentele pe șoareci care au băut timp de trei luni apă contaminată cu chimicale de genul celor care se găsesc în plastic a arătat că aceștia s-au ales cu ”metaboliți modificați ai microbiotei intestinale, în special cei legați de inflamație și stres oxidativ”.
Șobolanii au suferit, de asemenea, leziuni ale țesutului muscular cardiac, ceea ce i-a determinat pe cercetători să suspecteze că inflamația din intestin a pătruns în fluxul sanguin și a afectat inima.
”Este esențial să se evite utilizarea recipientelor din plastic pentru alimente la temperaturi ridicate, să se reducă utilizarea produselor din plastic în viața de zi cu zi și să se pună în aplicare în timp util măsuri de control al poluării cu plastic”, au transmis autorii studiului.
Microplasticele sunt particule minuscule care ajung în sângele nostru, se acumulează în organele noastre și provoacă daune. Acestea se infiltrează în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și în aerul pe care îl respirăm și au fost asociate cu mai multe forme de cancer și probleme ale sistemului reproducător.