Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Singurele organisme de pe Terra în care nu a ajuns microplasticul

Particulele de microplastic s-au găsit și în Antarctica și în burta peștilor sau a păsărilor, ba chiar și în placenta umană sau testiculele bărbaților. Totuși, un organism de pe Terra pare să fie singurul în al cărui corp nu au fost găsite.

Este vorba despre tardigrade, arată un studiu realizat în Brazilia. Oamenii de știință au colectat tot felul de viețuitoare, inclusiv nevertebrate cu dimensiuni între 1 milimetru și 45 de microni din zonele costiere din nord-estul Braziliei, acestea fiind plasate în bazine speciale care imită mediul natural al acestor organisme.

tardigrade1
Foto: Wikipedia

Numai că au fost adăugate și microplastice fluorescente, pentru a putea fi urmărite, iar singurele organisme în corpul cărora acestea nu au ajuns au fost tardigradele.

ADVERTISING

Toate celelalte necuvântătoare - 5.629 de organisme, din zeci de specii - le-au îngurgitat.

Absența microplasticului în sistemul digestiv al tardigradelor ar putea fi explicată prin felul lor unic de a se hrăni. Acestea prezintă un orificiu bucal sub forma unui tub specializat pentru a perfora posibila hrană și pentru a o absorbi, mai degrabă decât să o înghită direct, au explicat oamenii de știință, conform Science Alert.

Deși în corpul tardigradelor nu s-au găsit microplastice, mai mult de jumătate din specimene aveau astfel de particule lipite de corp, așa că nu se poate spune că sunt complet imune, au mai spus autorii studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇