S-a descoperit o legătură între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților

S-a descoperit o legătură între microplastice și autism. E valabilă doar în cazul băieților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu realizat de oamenii de știință australieni a descoperit o legătură între microplastice și autism. În mod interesant, însă, aceasta este valabilă doar în cazul băieților, nu și al fetelor.

Concret, mamele însărcinate care au dat naștere unor băieți cu autism au avut în pântece niveluri mai ridicate ale unei substanțe utilizate în mod obișnuit în ambalajele alimentare. Este vorba despre bisfenol A (BPA), o substanță chimică găsită în recipientele de mâncare la pachet, în sticlele de plastic, plasticul policarbonat (dur), cum ar fi biberoanele și nu numai.

ADVERTISING

BPA este de fapt omniprezent, el fiind utilizat în căptușeala cutiilor de conserve pentru a împiedica alimentele să intre în contact cu metalul, în cosmetice și chiar și pe chitanțele de la casele de marcat (partea care lucește).

Când substanța a fost identificată în concentrație mare în uterul matern, băieții născuți de aceste femei au fost de trei ori și jumătate mai predispuși să prezinte simptome de autism până la vârsta de doi ani.

Până la vârsta de 11 ani, aceștia au fost de șase ori mai predispuși să aibă un diagnostic verificat de autism, arată studiul realizat pe subiecți din Australia și SUA.

ADVERTISING

Potrivit cercetătorilor australieni, citați de Neuroscience News, BPA poate perturba dezvoltarea creierului fetal masculin. În principal, substanța dezactivează o enzimă cheie, aromataza, care controlează neurohormonii și este deosebit de importantă în dezvoltarea creierului fetal masculin.

Totuși, autorii studiului au ținut să atragă atenția că nu BPA este cauza autismului, ci doar un factor care contribuie la acesta, practic o piesă dintr-un puzzle.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇