Modelele de inteligență artificială (AI) care utilizează învățarea profundă au potențialul de a detecta autismul și chiar de a evalua gravitatea acestuia, arată un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că modificările la nivelul nervilor retinieni sunt asociate cu structuri cerebrale modificate la persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA). Pornind de la această constatare, oamenii de știință sud-coreeni au vrut să vadă dacă AI poate fi antrenată să detecteze autismul în modelele de retină.
În cadrul unui studiu realizat de o echipă de la Colegiul de Medicină al Universității Yonsei din Republica Coreea, AI a fost antrenată pe un set de imagini, iar apoi testată în cadrul unui experiment.
AI a analizat retinele a 958 de copii și adolescenți, dintre care jumătate fuseseră diagnosticați cu autism, identificându-i corect pe cei cu această tulburare, scrie Science Alert.
Cu toate acestea, AI nu a avut o la fel de mare acuratețe în prezicerea severității simptomelor pe baza fotografiilor de retină.
În ciuda acestei limitări, studiul se arată promițător pentru furnizarea de evaluări timpurii și reducerea timpilor de așteptare pentru copiii cu autism. Deși datele de instruire au inclus doar copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, cercetătorii consideră că AI ar putea fi eficientă și în cazul copiilor mai mici.