Inflamația creierului la copii poate cauza tulburări neurologice precum autismul sau schizofrenia

Inflamația creierului la copii poate cauza tulburări neurologice precum autismul sau schizofrenia

Inflamația severă în copilăria timpurie reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea autismului și a schizofreniei. Acum, pentru prima dată, oamenii de știință de la facultatea de medicină a Universității din Maryland au descoperit că inflamația modifică dezvoltarea celulelor vulnerabile ale creierului, iar acest lucru ar putea avea legături cu tulburările de neurodezvoltare.

Această descoperire ar putea duce la noi tratamente pentru multe tulburări de neurodezvoltare diferite care apar în copilărie, scrie UPI.

ADVERTISING

În cadrul studiului, au fost studiate creierele ale 17 copii care au murit când aveau între unul și cinci ani, opt din cauza unor afecțiuni care au implicat inflamații și nouă din cauza unor accidente.

Comparând creierele copiilor care au murit din cauza unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi o infecție bacteriană sau virală, sau astm, cu cele ale copiilor decedați în urma unor accidente bruște, cercetătorii au descoperit că inflamația în copilăria timpurie a împiedicat neuronii specifici din cerebel să se maturizeze complet.

ADVERTISING

Cerebelul este o regiune a creierului responsabilă, printre altele, de funcțiile cognitive superioare utilizate în limbaj, abilități sociale și reglarea emoțională.

Cercetările anterioare au arătat că bebelușii născuți cu anomalii ale cerebelului se confruntă frecvent cu tulburări de neurodezvoltare, iar modelele animale expuse la inflamații înainte de naștere dezvoltă, de asemenea, aceste afecțiuni.

Oamenii de știință au analizat cerebelul deoarece este una dintre primele regiuni ale creierului care începe să se dezvolte și una dintre ultimele care ajunge la maturitate, fiind în continuare puțin studiată.

ADVERTISING

Niciunul dintre donatori nu fusese diagnosticat cu o afecțiune neurologică înainte de deces. Cele două grupuri au fost similare în ceea ce privește vârsta, sexul, etnia și timpul scurs de la deces.

Cu ajutorul tehnologiei de secvențiere a ARN-ului dintr-un singur nucleu, oamenii de știință au putut privi la nivel celular pentru a vedea schimbările din creier. Iar diferențele au fost uriașe între creierele celor două grupuri.

Studiul a constatat că două tipuri specifice de neuroni de la nivelul cerebelului au fost cele mai vulnerabile la inflamația cerebrală, respectiv neuronii Golgi și Purkinje. În cazul acestora s-a observat o întrerupere prematură a maturizării în rândul subiecților care se confruntaseră cu inflamațiile.

„Deși sunt rari, neuronii Purkinje și Golgi au funcții critice”, a declarat dr. Seth Ament, din cadrul universității amintite și profesor asociat la departamentul de psihiatrie, care a condus cercetarea.

În timpul dezvoltării, neuronii Purkinje formează sinapsele care conectează cerebelul cu alte regiuni ale creierului implicate în cogniție sau în controlul emoțional, în timp ce neuronii Golgi coordonează comunicarea între celulele din cadrul cerebelului.

Perturbarea oricăruia dintre aceste procese de dezvoltare ar putea explica modul în care inflamația contribuie la afecțiuni precum tulburările din spectrul autist și schizofrenia.

Ca în cazul multor boli, atât genetica, cât și mediul – în acest caz, inflamația – contribuie probabil la riscul de a dezvolta aceste tulburări, au conchis oamenii de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇