Glutenul poate provoca inflamația creierului

Glutenul poate provoca inflamația creierului

În ceea ce se crede a fi o descoperire în premieră mondială, cercetătorii de la universitatea Otago, din Noua Zeelandă, au descoperit că glutenul din grâu poate provoca inflamații cerebrale la șoareci.

Se crede că același lucru ar fi valabil și în cazul oamenilor. „Șoarecii sunt un model excelent pentru studiul fiziologiei umane. Ei au un sistem circulator, reproductiv, digestiv, hormonal și nervos foarte asemănător. Așadar, este foarte posibil ca aceeași inflamație pe care am descoperit-o la șoareci să se întâmple și la oameni”, a declarat profesorul Alex Tups, coordonatorul studiului publicat de Journal of Neuroendocrinology.

ADVERTISING

Studiul a investigat dacă o dietă îmbogățită cu 4,5% gluten (care corespunde consumului mediu zilnic la om) modifică greutatea corporală, markerii metabolici sau inflamația centrală la șoarecii masculi.

Glutenul, care se găsește în cereale precum grâul, secara și orzul, reprezintă o componentă alimentară majoră în majoritatea națiunilor occidentale. În timp ce studiile anterioare au arătat că glutenul favorizează creșterea masei corporale și inflamația la șoareci în sistemul nervos enteric și în tractul gastrointestinal, noi am investigat impactul glutenului asupra creierului.

ADVERTISING

Deși, oarecum previzibil, studiul a confirmat un efect obezogen moderat al glutenului atunci când a fost administrat la șoareci expuși la o dietă bogată în grăsimi”, a mai spus acesta, conform Science Daily.

„Pentru prima dată putem raporta o inflamație hipotalamică (cerebrală) indusă de gluten”, a adăugat omul de știință.

Regiunea hipotalamică a creierului este vitală pentru coordonarea funcțiilor metabolice de bază, cum ar fi reglarea greutății corporale și reglarea zahărului din sânge.

Potrivit cercetătorilor, dacă glutenul duce la inflamarea hipotalamusului la om și, prin urmare, la deteriorarea creierului, acest lucru poate fi rău pe termen lung, pentru că ar duce creșterea greutății corporale și afectarea reglării zahărului din sânge.

ADVERTISING

Totodată, dacă aceste efecte ar deveni persistente, ele ar putea exacerba riscul, de exemplu, de afectare a funcției de memorie, care este legată de reglarea perturbată a zahărului din sânge.

„Nu se știe de ce se întâmplă acest lucru”, mai spune profesorul Tups.

„Este ceva complet nou și, prin urmare, nu știm încă de ce se întâmplă acest lucru”, a precizat el.

Cercetătorii suspectează faptul că anumite componente rezistente la digestie din glutenul din grâu pot duce la un răspuns imunitar, așa cum se observă la pacienții celiaci, care se manifestă apoi în creier.

Este nevoie de studii viitoare pentru a confirma dacă acest lucru are implicații pentru persoanele cu boala celiacă sau sensibile la gluten. Totuși, el subliniază că această descoperire nu înseamnă că oamenii ar trebui să înceteze brusc să mai mănânce gluten.

„Nu spunem că glutenul este rău pentru toată lumea. Pentru persoanele tolerante la gluten, a renunța complet la acesta poate avea implicații asupra sănătății care pot depăși potențialele beneficii”, subliniază profesorul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇