Este cert că singurătatea afectează tot mai multe persoane de pe întreg globul, chiar dacă, paradoxal, comunicarea online a cunoscut un boom în ultimele decenii.
O echipă de psihologi de la Universitatea din Los Angeles, California, a studiat modul în care persoanele singuratice percep lumea înconjurătoare, comparativ cu indivizii sociabili și, mai ales, dacă există diferențe în modul de procesare a unor informații similare.
Astfel, au fost selectați 66 de voluntari, toți adulți tineri cu vârsta între 18 și 21 de ani, care s-au identificat fie ca persoane solitare, fie ca unele non-solitare.
Acestora li s-a cerut să urmărească 14 videoclipuri cu diferite teme, de la evenimente sportive până la imagini cu petreceri sau clipuri muzicale, totul în timp ce le era monitorizată activitatea cerebrală în 214 zone diferite ale creierului.
Rezultatele au arătat că persoanele sociabile au avut în general reacții similare. Au fost însă diferite reacțiile subiecților singuratici, nu doar altele față de subiecții non-solitari, ci diferite chiar de la un solitar la altul.
Practic, spun oamenii de știință, asta se traduce printr-o reacție unică a creierului fiecărui individ solitar.
În principiu, persoanele solitare au prezentat diferențe clare în ceea ce privește răspunsul centrilor din creier responsabili de reacția la recompense, ceea ce înseamnă și că fiecare individ în parte a prezentat o viziune diferită asupra vieții. Așa s-ar putea explica de ce persoanele singuratice se simt neînțelese de către cei din jur, mai spun autorii studiului.
Nu se poate spune în prezent dacă izolarea persoanelor respective este o cauză sau un efect al acestor răspunsuri diferite ale centrilor nervoși. Este cert, însă, afirmă psihologii americani, că apar efecte negative asupra sănătății fizice și mentale a celor în cauză.