Cercetătorii atrag atenția că, pentru unii oameni, 8 ore de singurătate pot fi sinonime cu înfometarea.
Fiind ființe sociale, oamenii au nevoie de companie aproape la fel de mult ca de apă, aer și hrană. Studiile anterioare au arătat că izolarea de durată ne afectează inclusiv fizic, în multe moduri.
Acum, cercetători de la Universitatea din Viena, Austria, și de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, au descoperit că opt ore de singurătate pot să diminueze energia și să crească nivelul de oboseală la fel de mult ca același timp petrecut fără mâncare, în cazul anumitor persoane, scrie Science Alert.
Persoanele care trăiesc singure sau care se bucură în mod deosebit de interacțiunile sociale sunt cele mai susceptibile de a fi afectate de lipsa de companie.
Pe măsură ce timpul petrecut în izolare devine mai lung, efectele se pot agrava, avertizează oamenii de știință într-un raport publicat de jurnalul Psyhological Science.
„În studiul de laborator am descoperit asemănări izbitoare între izolarea socială și privarea de hrană. Ambele stări au indus niveluri scăzute de energie și o oboseală crescută, ceea ce este surprinzător, având în vedere că privarea de hrană ne face literalmente să ne pierdem energia, în timp ce izolarea socială nu ar face acest lucru”, cel puțin în teorie, spun autori studiului, psihologii Ana Stijovic și Paul Forbes de la Universitatea din Viena, Austria.
Pe măsură ce timpul petrecut în izolare devine mai lung, este posibil ca efectele să se agraveze: studii anterioare au comparat singurătatea cu probleme de sănătate precum obezitatea, sugerând că există un risc semnificativ de deces prematur din cauza izolării sociale.
Iar recent un studiu a arătat că izolarea are aceleași efecte asupra organismului precum fumatul a 15 țigări zilnic.