Tratament cu picături nazale care ajută creierul să se recupereze după un AVC. Funcționează chiar dacă e administrat după câteva zile

Tratament cu picături nazale care ajută creierul să se recupereze după un AVC. Funcționează chiar dacă e administrat după câteva zile

Oamenii de știință au dezvoltat un tratament sub formă de picături nazale în stare să-i ajute pe cei care au suferit un accident vascular cerebral să se recupereze mai repede și complet. În plus, marele avantaj e că funcționează chiar dacă e administrat la câteva zile distanță de la accident.

Aproximativ 7,6 milioane de persoane suferă anual un AVC ischemic, iar mai mult de jumătate dintre acestea rămân cu un anumit tip de afectare fizică sau psihică: pierderea mișcării voluntare a unui membru, tulburări de vorbire sau probleme de depresie și anxietate.

ADVERTISING

În cadrul unui studiu s-a dovedit că noul medicament sub formă de picături nazale ajută în recuperarea după un accident vascular cerebral (AVC). Deocamdată, acesta a fost testat doar pe șoareci, dar oamenii de știință sunt de părere că ar funcționa și la oameni.

Deși în cazul unui AVC fiecare minut în care nu se intervine contează, acest tratament a fost aplicat deliberat cu întârziere, respectiv la 7 zile de la producerea accidentului și a funcționat.

Asta înseamnă că cei care nu pot fi ajutați imediat după un AVC ar putea fi protejați împotriva celor mai grave efecte ale acestei afecțiuni a țesutului cerebral dacă primesc acest tratament, chiar și cu mare întârziere, se arată într-un raport publicat de Journal of Clinical Investigation – JCI și citat de Science Alert.

ADVERTISING

Molecula-cheie din picături este peptida complementului (un lanț de aminoacizi) despre care oamenii de știință știu deja că joacă un rol important în sistemul imunitar al organismului, precum și în dezvoltarea și plasticitatea creierului.

„Cu această metodă nu mai este nevoie de o cursă contra cronometru”, spune neuroimunologul Marcela Pekna de la universitatea din Göteborg, Suedia, implicată în studiu.

Dacă tratamentul va fi folosit în practica clinică, toți pacienții cu AVC ar putea beneficia de el, chiar și cei care ajung la spital foarte târziu.

ADVERTISING

În cadrul studiului, mai multor șoareci le-a fost indus un AVC ischemic. Cei tratați cu picăturile și-au recuperat funcțiile motorii mai repede și complet, comparativ cu rozătoarele care nu au primit tratamentul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇